Advieslijn 03 808 22 99

Vlot je ondersteuningsplan opstellen

Geschreven op do 22 augustus, 2019 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Vlot je ondersteuningsplan opstellen

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) keurt het ondersteuningsplan automatisch goed als je wordt geholpen door een Dienst Ondersteuningsplan (DOP) of de Dienst maatschappelijk werk van de mutualiteit. Dit doet het VAPH niet als je het zelf invult en doorstuurt. 

Een ondersteuningsplan maken is de eerste stap van je PVB-aanvraag. Dat doe je zelf of met de hulp van een Dienst Ondersteuningsplan (DOP) of de dienst maatschappelijk werk (DMW) van je ziekenfonds. Als je je laat helpen door een van deze organisaties, keurt het Vlaams Agentschap voor Mensen met een Handicap (VAPH) jouw plan automatisch goed.

Zeker goedgekeurd

Dient de DOP of de dienst maatschappelijk werk van jouw mutualiteit je ondersteuningsplan in? Dan kijkt het VAPH alleen nog na of het plan volledig is. Als dat zo is, wordt het automatisch goedgekeurd. 
Natuurlijk mag je ook zelf je ondersteuningsplan maken. Hoe je dat doet? Het VAPH stelde een uitgebreide handleiding op om je wegwijs te maken. De site mijnondersteuningsplan.be helpt je ook een handje.
Denk zeker na over de volgende punten tijdens het opstellen van jouw plan:

  1. Wat zijn de mogelijkheden van jouw directe netwerk? Dat wil zeggen: in hoeverre kunnen je gezin, vrienden, buren, collega’s, enzovoort je ondersteunen?
  2. Welke ondersteuning kan je directe netwerk je niet bieden? Zijn er dan reguliere diensten zoals gezinshulp of thuisverpleging die dat kunnen opvangen?
  3. Heb je nood aan handicapspecifieke ondersteuning die door een dienst of voorziening van het VAPH geboden wordt?

Overleg ook eens met je familie en vrienden over het ondersteuningsplan. Niet alleen de ondersteuning die ze bieden is van belang, ook hun band met jou. Zij kennen je sterktes, zwaktes en moeilijkheden, wat heel handig is om in het plan op te nemen. 

PVB-aanvraag

Als je zelf je ondersteuningsplan opstelt en indient, wordt het niet automatisch goedgekeurd. Het VAPH gaat na of alles klopt en of het plan wel volledig is. Hou rekening met de kans dat je plan afgekeurd wordt. Dan moet je het herzien.

Alles over het aanvragen van een PVB-budget, vind je hier

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord