Advieslijn 03 808 22 99

Vlaamse Septemberverklaring: extra investeringen in handicap of niet?

Geschreven op ma 27 september, 2021 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Vlaamse Septemberverklaring: extra investeringen in handicap of niet?

Volgens de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon gaat Vlaanderen voor meer welzijn dan ooit. De Vlaamse regering investeert 940 miljoen meer in gehandicaptenzorg dan gepland.
Op zich is dit een herhaling van wat minister Beke reeds in juni verklaarde.

Goed nieuws voor 2700 mensen uit prioriteitengroep 1.

Bijna 2.700 mensen met een handicap krijgen door de extra financiële injectie een persoonsvolgend budget. Dit zijn allemaal mensen die in prioriteitengroep 1 staan. Een opluchting voor een grote groep, maar een veelvoud blijft in de kou staan. Wie een persoonsvolgend budget aanvraagt, komt terecht in één van de prioriteitengroepen. Naast prioriteitengroep 1, bestaat nog prioriteitengroep 2 en 3. In prioriteitengroep 2 bevonden zich op 31 december 2020 3777 mensen en 11053 in prioriteitengroep 3.
Voor minderjarigen worden eveneens middelen vrijgemaakt, maar het blijft zeer onduidelijk wanneer deze worden ingezet.

Maar voor 14830 mensen nog geen perspectief...

Dat bijna 2.700 mensen een budget krijgen is een mooie verwezenlijking van de regering. Maar voor 14.830 mensen met een handicap biedt deze regering geen perspectief. Zij moeten grotendeels beroep doen op hun eigen netwerk om de broodnodige ondersteuning te krijgen.

Een persoonsvolgend budget stelt mensen met een handicap in staat om de nodige zorg en ondersteuning te organiseren die ze nodig hebben om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Zo’n budget stelt mensen met een handicap in staat om te leven in plaats van te overleven, het geeft ademruimte aan mantelzorgers, het creëert werkgelegenheid en het maakt een inclusieve samenleving mogelijk.

VN-Verdrag niet gerealiseerd.

België engageerde zich al in 2009 om het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap na te leven, maar in de praktijk is daarvan weinig te merken. We kunnen niet anders dan besluiten dat een werkelijk inclusieve samenleving nog een verre droom is.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord