Advieslijn 03 808 22 99

Vlaamse regering wil besparen op cashbudgetten

Geschreven op do 26 november, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Vlaamse regering wil besparen op cashbudgetten

Ondanks het protest vanuit bijstands- en gebruikersorganisaties wil de Vlaamse regering dit jaar toch 2 miljoen euro besparen op de PVB cashbudgetten. Mensen met een handicap en hun families die hun budget bijvoorbeeld gebruiken voor een assistent of vrijwilliger zullen hierdoor volgend jaar minder assistentie kunnen krijgen. Besparen op ondersteuning van mensen is voor ons onaanvaardbaar.

Geen indexering

Vorig jaar was het plan van de Vlaamse regering om de beheerskosten op het cashbudget met 2% te verlagen. We protesteerden daar toen al tegen en hebben dit kunnen tegenhouden.

Nu is er beslist om dit jaar het cashbudget niet aan te passen aan de index. Normaal gebeurt deze aanpassing aan de index jaarlijks wel. De waarde van een punt verhoogde in 2020 van 856,51 euro naar 861,86 euro. Dat bedrag zal dus gelijk blijven in 2021.

Een voorbeeld: 
Walter kreeg een budget van 50 punten. Hij besteedt zijn budget cash. In 2019 was zijn budget 50 x 856,51euro = 42.825,25euro waard. In 2020 was zijn budget 50 x 861,86 euro=43.093euro waard. In 2021 zal zijn budget niet verhogen. De loonkosten stijgen echter wel, waardoor Walter volgend jaar onvermijdelijk minder uren zorg en assistentie zal krijgen. 

Besparen op zorg kan niet

Onafhankelijk Leven vzw aanvaardt deze besparing niet. Wij lieten dit samen met de andere bijstandsorganisaties weten aan de volksvertegenwoordigers en minister Beke. Deze maatregel is een besparing op het zorgbudget, en niet op 'structuren' zoals in het regeerakkoord stond.

De kloof tussen de waarde van een PVB-cashbudget en een PVB-voucher wordt hierdoor ook groter. Cashbudgethouders, mensen die de assistentie dus zelf organiseren bijvoorbeeld met assistenten en vrijwilligers, worden hierdoor sterk benadeeld. We schatten het verschil op minstens 15%. Voor sommige mensen loopt dit zelfs op tot zelfs 30%.

Net als de besparing op beheerskosten is deze besparing een slag in het gezicht van mensen die nu al met een lage organisatiekost en een optimale besteding van het budget zelf hun zorg en ondersteuning organiseren. In het regeerakkoord stond uitdrukkelijk dat er op zorg niet bespaard wordt. Zeker in tijden van crisis is deze maatregel niet te verantwoorden.

 

Wat is het verschil tussen cash en voucher? Dat lees je hier.

 

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord