Advieslijn 03 808 22 99

Vlaamse regering maakt amper geld vrij voor mensen met een handicap

Geschreven op di 1 oktober, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Vlaamse regering maakt amper geld vrij voor mensen met een handicap

Volgens cijfers van Belga maakt de nieuwe Vlaamse regering amper 270 miljoen euro vrij om de wachtlijst af te bouwen. Dat wil dus zeggen dat de wachtlijst de komende regeerperiode verder zal groeien. De 270 miljoen euro die de nieuwe Vlaamse regering uittrekt om de wachtlijsten voor mensen met een handicap weg te werken is beschamend. Volgens berekeningen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap is er 1,6 miljard euro nodig. Dat wij als samenleving alweer de bijna 20.000 wachtenden laten stikken is onaanvaardbaar.

Lees ook: Dit betekent het regeerakkoord voor jou. Met cijfers.

5 jaar. Dat is de gemiddelde wachttijd om hulp en ondersteuning te krijgen als je een handicap hebt. Voor bijna 4000 kinderen en 16.000 volwassenen met een handicap is dat vandaag de bittere realiteit. En dat zal ook zo blijven de komende regeerperiode. Hoe is het mogelijk dat regeringsleiders zich zo weinig aantrekken van mensen met een handicap? Het is toch maar evident dat ook zij recht hebben op een leven?

Veelbelovende startnota, regeerakkoord geflopt

Een schrijnend probleem dat dringend meer aandacht én een oplossing verdient. Het leek eerst alsof de regeringsonderhandelaars dit goed hadden begrepen. ‘Voor mensen met een beperking dringen we de wachtlijsten zo snel mogelijk terug’, schreef De Wever in zijn startnota.

Als deze cijfers kloppen, weten we vandaag dat de nieuwe regering de wachtlijst amper wegwerkt. De regeringsonderhandelaars maakten voor de komende 5 jaar 270 miljoen euro vrij. Daarmee krijgen amper 5000 mensen met een handicap hulp en dus een eigen budget. Als je weet dat de wachtlijst jaarlijks met 3% aangroeit, is dat een druppel op een hete plaat.

Onaanvaardbaar weinig geld

Mensen op de wachtlijst blijven dus in de kou staan. En wat is het vooruitzicht voor de mensen die er nog bijkomen?

Onafhankelijk Leven vraagt samen met de brede sector aan de nieuwe regering om haar huiswerk opnieuw te doen. Want dit is onaanvaardbaar. Het is niet waarop wij hebben gewacht. Het is onrechtvaardig ten opzichte van mensen met een handicap. Kortom: dit is Vlaanderen onwaardig.

Lees ook: Het belangrijkste nieuws uit het regeerakkoord voor mensen met een handicap

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord