Advieslijn 03 808 22 99

Vlaamse regering kan vandaag wachtlijst mensen met een handicap oplossen

Geschreven op wo 4 oktober, 2017 door Koenraad Depauw in de categorie Opinie

Vlaamse regering kan vandaag wachtlijst mensen met een handicap oplossen

Op dit moment debatteert het Vlaams parlement over het Persoonsvolgend Budget. Gisteren  was het PVB immers overal in de media. Heel wat mensen met een handicap zijn echt ontevreden. Maar die onvrede gaat niet over het PVB, het zorgbudget dat Jo Vandeurzen voorziet voor mensen met een handicap. De onvrede gaat er wel over dat heel wat mensen met een handicap een PVB willen, maar er nog geen krijgen. 14.271 Vlamingen wachten vandaag op hulp. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De Vlaamse regering kan alle mensen met een handicap een persoonsvolgend budget geven.

De Vlaamse regering trekt deze regeerperiode 330 miljoen extra uit voor de ondersteuning van mensen met een handicap. Ook werd de persoonsvolgende financiering ingevoerd voor meerderjarigen. Een systeemverandering die er voor zorgt dat meer en meer mensen met een handicap de regie in eigen handen nemen of thuis kunnen wonen met de hulp van assistentie. Dat is de verdienste van minister Jo Vandeurzen.

Alle politieke partijen zijn het eens: we investeren vandaag veel, maar ook nog veel te weinig, in de zorg voor mensen met een handicap. Ook Jo Vandeurzen beaamt dat in de media. Het lijkt alsof alle leden van de Vlaamse regering de wachtlijst gewoon aanvaarden als een feit waaraan niks kan worden gedaan.

Onafhankelijk Leven vzw is niet akkoord. Deze Vlaamse regering kan vandaag wél iedereen met een handicap die wacht een persoonsvolgend budget geven. En de wachtlijst oplossen. Dat kan de Vlaamse regering als ze afstapt van haar streven naar een begrotingsevenwicht, zoals de Federale regering heeft gedaan.

Koenraad Depauw, directeur van Onafhankelijk Leven vzw: ‘Als ondernemers een begroting opstellen zoals onze Vlaamse regering dat doet, dan zouden we vandaag als samenleving volledig stilstaan. Investeren betekent ook een begroting die tijdelijk niet in evenwicht is om daar later de vruchten van te plukken. Het is tijd dat deze Vlaamse regering mensen met een handicap als een investering ziet die zal renderen.’

Vandaag het begrotingsevenwicht verlaten en 300 miljoen investeren in mensen met een handicap betekent:
• Investeren in 6000 nieuwe jobs in de zorgsector en 6000 minder werkzoekenden
• Mensen met een handicap activeren op de arbeidsmarkt
• De talenten van kinderen met een handicap ontwikkelen zodat zij later hun eigen bijdrage doen aan deze samenleving.

Volgens Onafhankelijk Leven vzw is nog 300 miljoen extra nodig om de wachtlijst voor alle mensen met een handicap op te lossen. De Vlaamse regering kan deze investering doen door haar streven naar een evenwichtige begroting te verlaten.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst