Advieslijn 03 808 22 99

VIA6-middelen op de budgetlijn

Geschreven op di 14 juni, 2022 door Bas Pelle in de categorie Assistentie

VIA6-middelen op de budgetlijn

Het VAPH heeft eindelijk de VIA6-middelen toegevoegd aan de budgetlijnen. De Vlaamse regering keurde op 3 juni 2022 de VIA6-middelen goed. Werkt jouw persoonlijke assistent met een arbeidsovereenkomst en via een sociaal secretariaat? 

Dan verhoogt je budgetlijn sinds 3 juni met 8,75% als je bepaalde kosten indient op een arbeidsovereenkomst. Voor de kosten van 1 januari 2021 tot en met 2 juni 2022 werden de budgetlijnen met terugwerkende kracht verhoogd.

Wat zijn de VIA6-middelen?

Begin juli 2021 werd een nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) getekend die inging op 1 januari 2021. Die CAO bepaalde een nieuw, hoger wettelijke minimumloon voor iedereen die als persoonlijke assistent werkt via een sociaal secretariaat met een arbeidsovereenkomst. Als budgethouder krijg je extra budget (VIA6-middelen) om dat te kunnen betalen. Ook als je assistent met een arbeidsovereenkomst meer verdient dan het minimumloon, heb je recht op VIA6-middelen.  

Welke kosten geven recht op VIA6-middelen?

Het gaat om volgende kosten:

  • Loon
  • Administratieve kosten van het sociaal secretariaat
  • Vakantiegeld
  • Maaltijdcheques
  • Opzegvergoedingen

Hoeveel VIA6-middelen krijg ik?

Dien je een kost in die recht geeft op VIA6-middelen? Dan verhoogt het VAPH sinds 3 juni je budgetlijn automatisch met 8,75% van die kost. Dit tot een totaal van 8,75% van je totale budget. 

Voorbeeld: In 2022 heb je een budget van 20.000 euro. Je dient een kost in van 1.000 euro op de arbeidsovereenkomst met je assistent. Het VAPH stort 1.000 euro op je budgetrekening én je budgetlijn verhoogt met 87,5 euro (8,75% van 1.000 euro). Omdat je een jaarbudget hebt van 20.000 euro, kan je in 2022 maximum 1.750 euro aan VIA6-middelen krijgen (8,75% van 20.000 euro).

Budgethouders met een PAB krijgen naast VIA6-middelen ook VIA4-middelen. Heb je een PAB en werk je met persoonlijke assistenten met een arbeidsovereenkomst via een sociaal secretariaat? Dan krijg je op bepaalde kosten 7% VIA4-middelen én 8,75% VIA6-middelen bovenop je jaarbudget.

Compenseren de VIA6-middelen de spilindexoverschrijding?

Nee. De VIA6-middelen compenseren énkel de stijgende loonkost door de nieuwe CAO. Als het minimumloon wordt geïndexeerd doordat de spilindex is overschreden, stijgen de VIA6-middelen niet mee. 

Krijg ik ook VIA6-middelen voor mijn assistent die werkt via een interimkantoor of takenovereenkomst?

Nee. Enkel arbeidsovereenkomsten via een sociaal secretariaat geven recht op VIA6-middelen. We hebben vorig jaar meerdere malen geprobeerd om takenovereenkomsten toch onder verschillende VIA-middelen te doen vallen. We contacteerden alle betrokken organisaties: het VAPH, werkgeversorganisaties en het kabinet. Helaas lukte dat niet. 

Wat moet ik doen om de VIA6-middelen te krijgen?

Niets. Het VAPH voert de verrekening automatisch door. Zo ziet dat eruit op je budgetlijn:

Kan ik nog iets doen met de VIA6-middelen van 2021?

Budgetjaar 2021 is afgesloten. Toch kan je nog wat doen met de VIA6-middelen van 2021. Begin dit jaar raadden we onze leden aan om kosten die het budget overschreden tóch in te dienen op de budgetlijn. Waarom? Het VAPH gebruikt de VIA6-middelen op de budgetlijn van 2021 om je overschreden kosten alsnog terug te betalen. 

Kon je het vrij besteedbaar budget (VBB) van 2021 niet helemaal opnemen? En heb je dankzij de verrekening van de VIA6-middelen nu budget van 2021 over? Dan kan je de VIA6-middelen gebruiken om het VBB van 2021 op te vragen. Lees hier meer over het VBB.

Nog vragen?

Weet je niet hoe je het VBB van 2021 opneemt? Bel naar de advieslijn op het nummer 03 808 22 99. We begeleiden je dan graag live op MijnVAPH.

Heb je nog andere vragen over de VIA6-middelen? Neem dan telefonisch contact op met de advieslijn of mail naar advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord