Advieslijn 03 808 22 99

VIA6-middelen op de budgetlijn

Geschreven op di 14 juni, 2022 door Bas Pelle in de categorie Assistentie

VIA6-middelen op de budgetlijn

De Vlaamse regering keurde op 3 juni 2022 de VIA6-middelen goed. Werkt jouw persoonlijke assistent met een arbeidsovereenkomst en via een sociaal secretariaat? Dan voegde het VAPH op 3 juni in één keer heel wat VIA6-middelen toe aan je budgetlijn van 2021 én 2022.

Op de budgetlijn van 2021 voegde het VAPH VIA 6-middelen toe voor de kosten tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021. Op de budgetlijn van 2022 gebeurde dat voor de kosten tussen 1 januari 2022 en 2 juni 2022.

Sinds 3 juni 2022 verhoogt je budgetlijn iedere keer als je een kost indient die recht geeft op VIA 6-middelen. Dat gebeurt automatisch. Zo zie je onmiddellijk nadat je de kost indiende hoeveel VIA 6-middelen er bijkomen op je budgetlijn.

Wat zijn de VIA6-middelen?

Begin juli 2021 werd een nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) getekend. Die CAO bepaalde een nieuw, hoger wettelijke minimumloon voor iedereen die als persoonlijke assistent werkt via een sociaal secretariaat met een arbeidsovereenkomst. Budgethouders krijgen dankzij de VIA 6-middelen extra budget om die extra kost te betalen. Maar ook als je assistent met een arbeidsovereenkomst meer verdient dan het minimumloon, heb je recht op VIA 6-middelen.

Welke kosten geven recht op VIA6-middelen?

Werkt je persoonlijke assistent via een sociaal secretariaat en met een arbeidsovereenkomst? Dan geven deze kosten recht op VIA 6-middelen:

  • Loon
  • Administratieve kosten van het sociaal secretariaat
  • Vakantiegeld
  • Maaltijdcheques
  • Opzegvergoedingen

Hoeveel VIA6-middelen krijg ik?

Dien je een kost in die recht geeft op VIA6-middelen? Dan verhoogt het VAPH sinds 3 juni je budgetlijn automatisch met 8,75% van die kost. Dit tot een totaal van 8,75% van je totale budget. 

Voorbeeld: In 2022 heb je een budget van 20.000 euro. Je dient een kost in van 1.000 euro op de arbeidsovereenkomst met je assistent. Het VAPH stort 1.000 euro op je budgetrekening én je budgetlijn verhoogt met 87,5 euro (8,75% van 1.000 euro). Omdat je een jaarbudget hebt van 20.000 euro, kan je in 2022 maximum 1.750 euro aan VIA6-middelen krijgen (8,75% van 20.000 euro).

Budgethouders met een PAB krijgen naast VIA6-middelen ook VIA4-middelen. Heb je een PAB en werk je met persoonlijke assistenten met een arbeidsovereenkomst via een sociaal secretariaat? Dan krijg je op bepaalde kosten 7% VIA4-middelen én 8,75% VIA6-middelen bovenop je jaarbudget.

Compenseren de VIA6-middelen de spilindexoverschrijding?

Nee. De VIA 6-middelen compenseren in principe enkel de stijgende loonkost door de nieuwe CAO. Als het minimumloon verhoogt door overschrijding van de spilindex, zoals dit jaar al enkele keren gebeurde, stijgen de VIA 6-middelen niet mee. Om de kost van indexeringen op te vangen indexeert het VAPH de budgetten één keer per jaar. Dat gebeurt bij de start van ieder kalenderjaar.

Dat wil niet zeggen dat je de VIA 6-middelen niet mag benutten om de indexeringen op te vangen. Voor veel budgethouders komen de extra VIA 6-middelen nu goed van pas. Ook al zijn de VIA 6-middelen oorspronkelijk niet bedoeld om de spilindexen op te vangen, kunnen ze je wel helpen om dat te doen en kan je er de stijgende loonkosten mee betalen.

Krijg ik ook VIA6-middelen voor mijn assistent die werkt via een interimkantoor of takenovereenkomst?

Nee. Enkel arbeidsovereenkomsten via een sociaal secretariaat geven recht op VIA6-middelen. We hebben vorig jaar meerdere malen geprobeerd om takenovereenkomsten toch onder verschillende VIA-middelen te doen vallen. We contacteerden alle betrokken organisaties: het VAPH, werkgeversorganisaties en het kabinet. Helaas lukte dat niet. 

Wat moet ik doen om de VIA6-middelen te krijgen?

Niets. Het VAPH voert de verrekening automatisch door. Zo ziet dat eruit op je budgetlijn:

Kan ik nog iets doen met de VIA6-middelen van 2021?

Budgetjaar 2021 is afgesloten. Toch kan je nog wat doen met de VIA6-middelen van 2021. Begin dit jaar raadden we onze leden aan om kosten die het budget overschreden tóch in te dienen op de budgetlijn. Waarom? Het VAPH gebruikt de VIA6-middelen op de budgetlijn van 2021 om je overschreden kosten alsnog terug te betalen. 

Kon je het vrij besteedbaar budget (VBB) van 2021 niet helemaal opnemen? En heb je dankzij de verrekening van de VIA6-middelen nu budget van 2021 over? Dan kan je de VIA6-middelen gebruiken om het VBB van 2021 op te vragen. Lees hier meer over het VBB.

Nog vragen?

Weet je niet hoe je het VBB van 2021 opneemt? Bel naar de advieslijn op het nummer 03 808 22 99. We begeleiden je dan graag live op MijnVAPH.

Heb je nog andere vragen over de VIA6-middelen? Neem dan telefonisch contact op met de advieslijn of mail naar advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst