Advieslijn 03 808 22 99

Vervroegde indexering 2022: alles op een rijtje

Geschreven op wo 30 november, 2022 door Sokayna El Mkarraf in de categorie Assistentie

Vervroegde indexering 2022: alles op een rijtje

De Vlaamse Regering besliste om de budgetten van 2022 sneller te indexeren. Dat is goed nieuws! Zo kan je nog extra ondersteuning organiseren of een stuk van je extra uitgaven recupereren. Maar over hoeveel budget gaat het? En hoe en wanneer kan je die extra centen inzetten? In dit artikel krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Waarom wordt mijn budget vervroegd geïndexeerd?

Tijdens het jaar gebeuren er in principe geen aanpassingen aan de budgetten. Maar dit jaar worden we met een uitzonderlijke stijging van de levensduurte geconfronteerd. Voor veel mensen betekent dat dat ze met hun budget veel minder kunnen doen dan een jaar geleden.

Daarom trokken we met Onafhankelijk Leven aan de alarmbel. Met resultaat. De Vlaamse Regering besliste om de persoonlijke-assistentiebudgetten (PAB) en de persoonsvolgende budgetten (PVB) nog dit jaar te indexeren. 

>> Lees hier de reactie van Onafhankelijk Leven op de indexering <<

Met welk bedrag stijgt mijn budget?

Bij PVB stijgt de omslagsleutel van 899,68 euro naar 928,51 euro per zorggebonden punt. Heb je bijvoorbeeld een budget van 54,17 punten, dan bedroeg je budget voor de indexering  48.735,67 euro. Na de indexering bedraagt je budget 50.297,39 euro.

Bij PAB stijgt het budget met 3,56%. Had je bijvoorbeeld voor de indexering een budget van 35.884,47 euro, dan bedraagt je budget na de indexering 37.161,96 euro.

Waarom is het percentage van de indexering anders bij PVB dan bij PAB?

Bij PAB verhogen de budgetten met 3,56%. Bij PVB is dat met 3,204% (van 899,68 euro naar 928,51 euro per punt). Dat komt omdat de omslagsleutel bij PVB voor 90% aan de indexering wordt gekoppeld (3,56% x 90%).

Vanaf wanneer is de indexering zichtbaar op mijn budgetlijn?

Het VAPH verhoogt de budgetlijnen vanaf 30 november 2022.

Wie heeft recht op de vervroegde indexering?

Alle PAB-budgetten en alle PVB-budgetten worden vervroegd geïndexeerd. Kreeg je dit jaar voor het eerst een budget? Dan wordt jouw budget ook geïndexeerd.

Ik besteed mijn PVB (deels) in voucher. Hoeveel extra budget krijg ik?

Besteed je je volledige PVB-budget in voucher bij een vergunde zorgaanbieder? Dan blijft je volledige budget bij de voorziening. De waarde van een punt stijgt, maar het aantal punten dat je kan besteden niet.

Besteed je een deel van je PVB in voucher bij een vergunde zorgaanbieder? Ook dan verandert er niets aan het aantal punten dat je bij de vergunde zorgaanbieder inzet. Wel krijg je meer budget om in cash te besteden.

Een voorbeeld: Je PVB-budget bedraagt 54,17 punten. 25 punten besteed je in voucher bij een vergunde zorgaanbieder. De resterende 29,17 punten besteed je in cash. De waarde van die 29,17 punten stijgt door de indexering van 26.243,67 euro naar 27.084,64 euro.

Stijgt ook mijn vrij besteedbaar bedrag?

Bij PVB-budgetten bedraagt het vrij besteedbaar bedrag 1.800 euro per jaar als je een budget hebt van maximum 34,81 punten. Is je budget groter dan 34,81 punten? Dan bedraagt je vrij besteedbaar bedrag 3.600 euro per jaar. Je vrij besteedbaar bedrag stijgt dus niet door de indexering.

Bij PAB-budgetten bedraagt het vrij besteedbaar bedrag 5% van je jaarbudget. Door de indexering stijgt je jaarbudget. Ook je vrij besteedbaar bedrag stijgt dus een beetje.

Hoe kan ik die extra middelen inzetten?

Overschreed je je budget van 2022? En betaalde het VAPH daardoor sommige kosten niet terug? Door de indexering krijg je extra budget. Als je budgetlijn stijgt, betaalt het VAPH niet-uitbetaalde kosten alsnog terug.

Budget over?

Kan ik mijn resterend budget overdragen naar volgend jaar?

Nee. Wat je dit jaar niet opgebruikt, kan je volgend jaar niet gebruiken. Het is niet erg als je dit jaar een budgetoverschot hebt. Het VAPH vermindert je budget volgend jaar niet.

Vragen? Contacteer de advieslijn

Zit je met vragen of opmerkingen? Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of stuur een mail.

Mail de advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord