Advieslijn 03 808 22 99

Vervoer betalen met je PAB of PVB

Geschreven op wo 15 maart, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Vervoer betalen met je PAB of PVB

Vervoer met je PAB of PVB betalen: wat mag en wat mag niet? We maakten voor jou een overzicht van alle mogelijkheden. 

De algemene regel is dat je verplaatsingskosten tijdens je dagelijks leven mag betalen. Je neemt bijvoorbeeld een taxi naar de bioscoop of een vrijwilliger brengt je naar de dokter. Onder bepaalde voorwaarden mag je het woon-werkverkeer of de dienstverplaatsingen van je assistent betalen.

Vervoersmaatschappij

Aangepast vervoer nodig?
Surf naar www.meermobiel.be. Via de filter zoek je naar aangepast vervoer in je eigen regio. Raak je niet wegwijs in het overzicht? Of andere vragen? Contacteer de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV).

Wist je dat je sommige vervoersmaatschappijen voor aangepast vervoer met dienstencheques kan betalen? Je vindt ze op de website van Dienstencheques Vlaanderen.

Kan je geen gebruikmaken van het openbaar vervoer of andere vervoersdiensten? Contacteer een Dienst Aangepast Vervoer (DAV). Zij zoeken samen met jou naar een oplossing op maat.

Ben je minder mobiel?
Doe dan een beroep op een Minder Mobielen Centrale (MMC). De MMC werkt uitsluitend met vrijwilligers. Daardoor blijft de prijs betaalbaar. Of je een beroep kan doen op een MMC is afhankelijk van je inkomen.

Sommige gemeentes voorzien taxicheques voor wie minder mobiel is. Daarmee betaal je een deel van je rit. Het bedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Informeer je bij je gemeentebestuur.

Geen aangepast vervoer nodig?
Dan doe je een beroep op een gewone taxidienst. Taxidiensten in je regio vind je op websites zoals Taxi-vinden.be of Taxi’s Vlaanderen.

Vergunde zorgaanbieder 

Heb je een PVB en doe je een beroep op een vergunde zorgaanbieder? En voorziet die voor jou ook vervoer, bijvoorbeeld naar het dagcentrum? Dan kan je de vervoerskosten zowel in cash als voucher betalen met je budget.

Besteed je je volledige budget in voucher bij een vergunde zorgaanbieder? Dan heb je helaas geen ruimte meer om je vervoer te betalen met je budget. In dat geval betaal je de vervoerskosten met eigen middelen.

Multifunctioneel centrum

Vanaf 1 december 2022 kan je met een PAB maximum 155 dagen schoolaanvullende of schoolvervangende dagopvang inkopen in een multifunctioneel centrum (MFC). Voorziet dat MFC ook vervoer naar de dagopvang? Vanaf 1 december 2022 kan je die kost met het PAB betalen.

Let op: doe je een beroep op dagopvang in een MFC via de combinatieregeling? Dan kan je de vervoerskosten van het MFC níet betalen met het PAB. Lees meer over wat er veranderde sinds 1 december 2022.

Vrijwilligers 

Vervoert je vrijwilliger je regelmatig met de eigen auto? Dan kan je je vrijwilliger zowel een forfaitaire kostenvergoeding als een onbeperkte kilometervergoeding geven. 

Dienstverplaatsingen

Rijdt je assistent tijdens de werkuren met de eigen auto voor jou? En heb je een PVB? Dan kan je je assistent een vergoeding voor dienstverplaatsingen geven. 

Let op: Met een PAB kan je de dienstverplaatsingen van je assistent níet met het budget betalen. Wil je dit toch? Gebruik het vrij besteedbaar deel van je budget. Woon-werkverkeer mag je wel met je PAB betalen.

Een auto huren 

Een auto huren via bijvoorbeeld Cambio, mag dat?

Met het PVB mag je het lidgeld en de kilometervergoeding van een vervoersmaatschappij zoals Cambio betalen. Met het PAB mag dat niet.

Vragen?

bel de advieslijn op het nummer 03 808 22 99. Mailen kan naar advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord