Advieslijn 03 808 22 99

Vervanging nodig voor je persoonlijk assistent? De oplossing: jobstudenten

Geschreven op do 4 juli, 2019 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Vervanging nodig voor je persoonlijk assistent? De oplossing: jobstudenten

De vakantietijd is dé periode bij uitstek voor ontspannende reisjes. Ook je persoonlijk assistent heeft misschien een vakantie geboekt. Tijdens deze periode kan je een jobstudent inschakelen zodat je toch nog de nodige assistentie krijgt. Budgethouder Gaëtan C. en zijn vrouw Petra schakelen regelmatig een jobstudent in als hun vaste assistenten niet beschikbaar zijn.

Wanneer we Gaëtan C. en Petra uit Lochristi spreken, zijn ze net terug van een deugddoende fietsvakantie in het Nederlandse Texel. De fietsinfrastructuur in Nederland is beter dan die in België, wat belangrijk is voor Gaëtan. Hij is slechtziend en doof en heeft daardoor nood aan goed toegankelijke fietspaden. In Nederland zijn de fietspaden breed genoeg om er met een duo-fiets op uit te trekken, wat voor Gaëtan een grote meerwaarde betekent.

Ondersteuning

Gaëtan kreeg na 10 jaar wachten een PVB, sinds maart 2017. Hij krijgt eindelijk de ondersteuning die hij nodig heeft. Via een bijstandsorganisatie is Gaëtan in contact gekomen met Agilitas Care. Voor Gaëtan was de gratis autoverzekering voor budgethouder en assistent bepalend in zijn keuze voor Agilitas. Zijn vrouw Petra, die zelf slechthorend is en dysfasie heeft, staat nog op de wachtlijst en heeft momenteel een zorgbudget van 300 euro.

Na een loopbaan van 36 jaar werd het voor Gaëtan te moeilijk om in de Federale overheidsdienst actief te blijven. Zijn aandoening werd met de jaren erger, waardoor hij meer ondersteuning nodig had. Maar dit wil niet zeggen dat Gaëtan blijft stilzitten. Via de tolkenschool kwam hij in contact met een doventolk. Zij heeft de eerste ondersteuning kunnen bieden.

Makkelijk en flexibel

Petra is momenteel Gaëtans vaste assistent. Voor de taken waarbij Petra weinig assistentie kan bieden zoals koken en correspondentie, schakelt Gaëtan studenten of losse medewerkers voor kortere periodes in. De aangebrachte tolk (student) werd via een contract bij Agilitas tewerkgesteld. Deze administratieve ondersteuning van Agilitas is voor Gaëtan een makkelijke en flexibele manier om zijn assistentie te organiseren.

Door de ondersteuning die Gaëtan nu dankzij zijn persoonlijke assistenten krijgt, kan hij opnieuw meer naar buiten. Om te gaan fietsen, doet hij regelmatig beroep op een sportieve assistent. Hij wijst Gaëtan op de vele hindernissen die hij moet nemen om de deur uit te gaan, zodat hij zich op een veilige manier in het verkeer kan verplaatsen.

Jobstudent

Wanneer Gaëtan even geen assistent heeft, neemt hij contact op met zijn vaste zorgconsulent bij Agilitas Care. Zij kijkt niet alleen uit naar een assistent voor de sportieve kant van Gaëtan, maar ook om te koken. Op deze manier krijgt hij de nodige ondersteuning voor het bereiden van de maaltijden. De studenten worden flexibel ingezet en brengen variatie in zijn dagbesteding. Buiten het fietsen kunnen ze Gaëtan ondersteunen bij het zwemmen of bij het lopen op de Finse piste. Daar loopt zijn assistent voor hem en kan hem begeleiden om zijn ‘toertjes’ te lopen. Daarnaast helpen zijn assistenten Gaëtan ook bij de administratie. Hij kan zijn leesloep gebruiken om mails of kranten te lezen, maar met een persoonlijk assistent verloopt dat net iets gemakkelijker.

Na ons gesprek met Gaëtan zijn we overtuigd. Het inzetten van studenten is een meerwaarde voor zowel de studenten als voor de budgethouder. De student kan wat hij/zij al geleerd heeft omzetten in de praktijk, met heel wat variatie in de taken en met aandacht voor 1 budgethouder in een familiale omgeving. Gaëtan vindt vooral de flexibiliteit van de studenten een meerwaarde. Op deze manier is het voor beide partijen een positieve ervaring.

bron: Agilitas

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord