Advieslijn 03 808 22 99

Verplichte eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten

Geschreven op ma 20 september, 2021 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Verplichte eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten

Jouw persoonlijke assistent ontving in december een eindejaarspremie voor 2020. Midden september 2021 is een bijkomende CAO afgesloten waarin wordt afgesproken om een bijkomende eindejaarpremie voor 2020 te geven. 

Wie krijgt de verplichte eindejaarspremie?

De eindejaarspremie is verplicht voor een persoonlijke assistent waarvan je zelf werkgever bent en waarvoor je samenwerkt met een sociaal secretariaat, zoals Securex.

Om deze verplichte eindejaarspremie te betalen, krijg je extra middelen (VIA5-middelen) bovenop je budget. Op het e-loket mijnvaph.be zal je dit extra budget zien staan. 

Is je persoonlijke assistent een familielid tot de tweede graad en heb je hiervoor een takenovereenkomst? Dan is de eindejaarspremie niet verplicht te geven en krijg je ook geen extra VIA5-middelen.

Hoe hoog is de eindejaarspremie?

• Voor 2019 werd het bedrag vastgelegd op 124€ voor een persoonlijk assistent die een volledig jaar voltijds gewerkt heeft, zonder patronale lasten. Patronale lasten betaal jij als werkgever. Daardoor komt de totale kost voor de eindejaarspremie voor jou neer op ongeveer 155€.

In 2020 hadden de persoonlijke assistenten in eerste instantie recht op een eindejaarspremie van 584,09€. Als je assistent deeltijds werkt of pas gestart is in de loop van 2020, dan wordt de premie aangepast. Door de nieuwe CAO die nu bijkomend is afgesloten komt hier 383,34 euro bruto bij.

Het bedrag voor de eindejaarspremie van 2021 is nog niet gekend. Hiervoor wordt nog een nieuwe CAO afgesloten, maar deze zal hoger liggen dan 2020 door het verhogen van het minimumloon van assistenten via een arbeidsarbeidsovereenkomst.

Wat moet je doen voor de eindejaarspremie van je assistent?

Jij hoeft niks te doen. De cao legt vast wie er recht op heeft en jouw sociaal secretariaat zal dit automatisch berekenen. 

Hoe geef je de eindejaarspremie in bij het VAPH?

Eindejaarspremie 2020: deze kost geef je in op je budget van 2020. 
De budgetlijn van 2020 werd midden juli 2021 verhoogd met de VIA5-middelen voor het eerste deel van de eindejaarspremie van 2020. We vroegen na bij het VAPH wanneer deze bijkomende premie zal toegevoegd worden aan de budgetlijn. Van zodra we hier antwoord op krijgen, passen we dit artikel aan.

Heb je gewacht met ingeven van deze kost tot de budgetlijn werd verhoogd?
Denk eraan om te motiveren waarom je na 1 april nog een kost indient voor 2020. Als motivatie noteer of selecteer je ‘eindejaarspremie 2020’. Daardoor zal deze kost aanvaard worden door het VAPH.

Vragen?

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord