Advieslijn 03 808 22 99

Verplichte eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten

Geschreven op do 10 december, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Verplichte eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten

Jouw persoonlijke assistent ontvangt binnenkort een eindejaarspremie voor 2020. Hoe wordt deze premie berekend en wat moet jij daarvoor doen?

Wie krijgt de verplichte eindejaarspremie?

De eindejaarspremie is verplicht voor een persoonlijke assistent waarvan je zelf werkgever bent en waarvoor je samenwerkt met een sociaal secretariaat, zoals Securex.

Om deze verplichte eindejaarspremie te betalen, krijg je extra middelen (VIA5-middelen) bovenop je budget. Op het e-loket mijnvaph.be zal je dit extra budget zien staan. Het VAPH wacht om dit te kunnen doen op een definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering.

Is je persoonlijke assistent een familielid tot de tweede graad en heb je hiervoor een takenovereenkomst? Dan is de eindejaarspremie niet verplicht te geven en krijg je ook geen extra VIA5-middelen.

Hoe hoog is de eindejaarspremie?

• Voor 2019 werd het bedrag vastgelegd op 124€ voor een persoonlijk assistent die een volledig jaar voltijds gewerkt heeft, zonder patronale lasten. Patronale lasten betaal jij als werkgever. Daardoor komt de totale kost voor de eindejaarspremie voor jou neer op ongeveer 155€.

• In 2020 hebben de persoonlijke assistenten recht op een eindejaarspremie van 584,09€. Als je assistent deeltijds werkt of pas gestart is in de loop van 2020, dan wordt de premie aangepast.

Wat moet je doen voor de eindejaarspremie van je assistent?

Jij hoeft niks te doen. De cao legt vast wie er recht op heeft en jouw sociaal secretariaat zal dit automatisch berekenen.

  • Eindejaarspremie 2019: de meeste sociaal secretariaten hebben berekend deze zomer. Is dat nog niet gebeurd? Dan zal het in december 2020 berekend worden.
  • Eindejaarspremie 2020 wordt in december 2020 berekend.

Hoe geef je de eindejaarspremie in bij het VAPH?

Eindejaarspremie 2019: deze kost moet je indienen in 2019. Denk eraan om te motiveren waarom je na 1 maart nog een kost indient voor 2019. Als motivatie noteer of selecteer je ‘eindejaarspremie 2019’. Daardoor zal deze kost aanvaard worden door het VAPH.

Eindejaarspremie 2020: deze kost geef je in op je budget van 2020. 

Opgelet! De VIA5-middelen moeten nog steeds toegevoegd worden aan de budgetlijn van 2019 en van 2020. Het VAPH liet weten via een bericht op hun website dat dit in de loop van het eerste kwartaal van 2021 in orde zal zijn. Vanaf 2021 zou dit automatisch toegevoegd moeten worden aan de budgetlijn.

Telt de eindejaarspremie van 2019 voor de assistent als inkomen van 2019?

Nee. In een eerdere cao over deze eindejaarspremie is vastgelegd dat de eindejaarspremie voor 2019 pas in 2020 uitbetaald zou worden. Hierdoor wordt dit niet meegerekend als inkomen voor 2019, maar wel voor 2020. De assistent moet zijn persoonlijke belastingsaangifte niet aanpassen. Gelukkig maar!

Werkt jouw assistent via interim?

Dan betaalt het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten de eindejaarspremie uit

Mag je jouw assistent ook een cadeautje geven?

Dat mag. Je kan je assistent bijvoorbeeld een eindejaarsgeschenk, ecocheque of consumptiecheque geven

Vragen?

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord