Advieslijn 03 808 22 99

Verlies jij jouw gewaarborgd zakgeld?

Geschreven op wo 29 november, 2017 door Koenraad Depauw in de categorie Nieuws

Verlies jij jouw gewaarborgd zakgeld?

De omschakeling naar een persoonsvolgend budget (PVB) is voor velen onder ons moeilijk om te volgen. Bovenop de overgang naar het PVB schakelt jouw voorziening ook om van systeem van het systeem van persoonlijke bijdragen naar dat van woon- en leefkosten. En dat heeft gevolgen.

Iedereen schakelt over tegen eind 2020

Voor wie vanaf 2017 pas instapt met een persoonsvolgend budget is het systeem van woon- en leefkosten sowieso van toepassing. Voor de mensen die daarvoor al gebruik maakten van een voorziening is er in principe nog tijd tot eind 2020 om de overschakeling van persoonlijke bijdrage naar woon- en leefkosten te doen. De gebruikersraden hebben een adviesrecht over het moment waarop deze omschakeling voor iedereen best plaatsvindt.

Vandaag betalen mensen die gebruik maken van een voorziening een persoonlijke bijdrage (doorgaans ongeveer 34 € per dag) voor hun huisvesting, elektriciteit, voeding en andere basisnoden. Sommigen noemden  dat ‘de dagprijs’. Omdat niet altijd duidelijk is waarvoor je nu met die dagprijs betaalt, besliste de overheid dat er beter naar een systeem wordt overgestapt waarop je een transparant overzicht krijgt van je woon-en leefkosten per maand. Die maandelijkse factuur betaal je zelf, met je inkomen. Want met je PVB betaal je enkel je zorgkosten. Met je inkomen betaal je dan je woon- en leefkosten. Dat is een goed principe.

Geen gewaarborgd zakgeld meer

Nu krijgen sommige mensen van hun voorziening gewaarborgd zakgeld. Dat is ongeveer 2 euro per dag. Als jouw voorziening overschakelt naar een systeem van woon - en leefkosten, vervalt het recht op dat gewaarborgd zakgeld. Dat zakgeld was er ook niet voor iedereen. De zwaar zorgbehoevenden bijvoorbeeld kregen geen zakgeld.

Omdat de voorzieningen nu geen zakgeld meer moeten betalen, is het logisch dat de factuur voor woon- en leefkosten nu wat lager is dan de vroegere factuur voor persoonlijke bijdrages. Want daarmee betaalde de voorziening het zakgeld voor de bewoners.

Geen gewaarborgd inkomen meer

Daarnaast valt door de overschakeling naar het systeem van woon- en leefkosten ook het gewaarborgd inkomen weg. Het vroegere systeem garandeerde dat bepaalde mensen na het betalen van hun persoonlijke bijdragen aan de voorziening minstens een minimum deel van hun inkomen hielden om zelf te besteden. Als dat nodig was verlaagde de voorziening hiervoor de persoonlijke bijdragen. Zodat iedereen een deel van zijn inkomen over hield.

Heel wat voorzieningen worstelen met de omschakeling van persoonlijke bijdrage naar woon- en leefkosten. Er wordt volop gerekend en tarieven bepaald. En in sommige gevallen wordt er ook doorgerekend en is de factuur voor woon- en leefkosten onverwacht hoog. Bij de Advieslijn van Onafhankelijk Leven vzw ontvangen wij verschillende meldingen van prijsstijgingen.

Opletten geblazen voor budgethouders en gebruikersraden

Door de omschakeling naar een persoonsvolgend budget (PVB) is er plots heel wat minder geregeld rond woonrechten of inkomenswaarborgen voor mensen met een handicap.

Let wel: we weten dat in het oude systeem van persoonlijke bijdragen, gebruikers ook mee betaalden voor personeelskosten. In het nieuwe systeem is hiermee nu komaf gemaakt. De zorg wordt betaald vanuit je persoonsvolgend budget. De woon- en leefkosten betaal je met eigen middelen.

In een eerder artikel klaagde Onafhankelijk Leven vzw al aan dat mensen met een handicap onder druk worden gezet met het dreigement dat zij van de ene op de andere dag uit de voorziening kunnen worden gezet (en dakloos worden). Onafhankelijk Leven vzw maakte aan de overheid duidelijk dat er nood is aan extra wetgeving die de woon- en huisvestingsrechten van mensen met een beperking regelt. Te verwachten valt dat in 2018 er hierrond nog nieuwe wetgeving zal ontstaan.

De omschakeling naar woon- en leefkosten mag enkel na het positief akkoord van de gebruikersraad van een voorziening. Die hoeft ook vandaag nog niet te gebeuren, maar voor 2020.  Het lijkt wijzer om de omschakeling naar woon- en leefkosten nog even uit te stellen en de nieuwe wetgeving en woonrechten af te wachten.

Nieuwe overeenkomst tekenen

Voor 1 april 2018 moet iedereen die gebruik maakt van een voorziening een nieuwe overeenkomst tekenen met de zorgaanbieder. Heel wat mensen krijgen vandaag contracten onder hun neus geschoven. Waar ze vaak niet veel van begrijpen. Ondanks de pogingen van Onafhankelijk Leven vzw zelf, maar ook SOM vzw en het Vlaams Welzijnsverbond om een modelovereenkomst aan te bieden zien wij nogal wat voorstellen waarbij het hoofdstuk ‘collectieve rechten en plichten’ is verdwenen of nog niet beschikbaar is. Ook wordt vaak de dienstverlening zeer vaag omschreven. Daarom pleiten alle bijstandsorganisaties vandaag voor een modelovereenkomst, opgelegd door het Vlaams Agentschap voor Personen met Handicap (VAPH).

Laat je helpen

Het ondertekenen van een nieuwe overeenkomst is dus niet zonder risico, zeker als je niet alles begrijpt. Laat jou daarom bijstaan door bijstandsorganisatie Onafhankelijk Leven vzw. Klik hier wat wij voor jou kunnen doen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord