Advieslijn 03 808 22 99

Verlies ik mijn invaliditeitsuitkering als ik vluchtelingen uit Oekraïne opvang?

Geschreven op di 15 maart, 2022 door Stefanie Leekens in de categorie Opinie

Verlies ik mijn invaliditeitsuitkering als ik vluchtelingen uit Oekraïne opvang?

Nee. Het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne heeft geen invloed op je invaliditeitsuitkering. Je ondervindt ook geen enkel fiscaal voor- of nadeel bij het opvangen van vluchtelingen.

Hoe starten als opvanggezin?

Verschillende budgethouders willen vluchtelingen uit Oekraïne opvangen, maar twijfelen omdat ze bang zijn voor de invloed op hun invaliditeitsuitkering. Die angst is nergens voor nodig. Er is geen enkele impact als je administratief alles goed in orde brengt.

Om te starten als opvanggezin moet je enkele stappen ondernemen: 

  • Denk eerst goed na of je dit engagement wil aangaan. De kans bestaat dat deze mensen verschillende maanden blijven. Ook liepen de meeste vluchtelingen een trauma op door de oorlog. Ben je er zeker van dat er voldoende ruimte in je huis is om met twee gezinnen samen te leven? Voor veel mensen is het bovendien de eerste keer dat ze zullen samenleven met een persoon met een handicap. Waarmee moeten ze zeker rekening houden zodat het voor jou aangenaam blijft? Denk alvast na over huisregels, een vergoeding voor de stijgende energiekosten, ...
  • Ga naar de infosessies van je stad of gemeente. De komende weken organiseren verschillende gemeenten en steden infosessies. Zit je met vragen? Stel ze daar. Ieder gemeentebestuur staat samen met het Nationaal Crisiscentrum in voor de coördinatie van de huisvesting van vluchtelingen in hun eigen gemeente. Hierdoor kunnen de aanmeldingsformulieren en aanmeldingsprocedures van verschillende gemeentes met elkaar verschillen.
  • Geen twijfels meer? Contacteer het omgevingsloket van je stad of gemeente en zeg dat je een woonruimte wil aanbieden aan vluchtelingen. Hierdoor kan er op jouw adres een tweede domicilie ingeschreven worden. Op die manier ziet de overheid deze twee domicilies als twee aparte entiteiten, waardoor er voor jouw invaliditeitsuitkering geen gevolgen zijn.

Vragen?

Heb je nog een vraag? Bel of mail naar de advieslijn. Voor specifieke vragen rond het opvangen van vluchtelingen neem je best contact op met je eigen stad of gemeente.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord