De nieuwe wet bewindvoering bestaat sinds 2014 en sindsdien maken er veel personen – vaak ook mensen met een handicap – gebruik van. Iedereen die momenteel nog verlengd minderjarig is, stapt vanaf 1 september 2019 over op bewindvoering.
Bewindvoering?
Voor 1 september 2014 kregen personen met een ernstige verstandelijke handicap het statuut verlengd minderjarige. Hierbij bleven de ouders hun ouderlijk gezag uitoefenen. Vielen beide ouders weg, dan werd er een voogd aangesteld.
Vraag je na 1 september 2014 een beschermingsmaatregel aan, dan beslist de vrederechter over de bewindvoering. Op die manier wordt er meer op maat van de persoon gewerkt.
Vroeger ging men ervan uit dat iemand met een verstandelijke handicap niets kon en bepaalde men wat er wel werd toegestaan. Nu gaat men er van uit dat die persoon alles kan en dat de vrederechter moet bepalen wat niet mogelijk is.
Daarnaast kan je de bewindvoering opsplitsen: een bewindvoerder voor de goederen en een voor de persoon. Bij die laatste beslist de bewindvoerder over persoonlijke zaken zoals de verblijfsplaats en het recht om te trouwen.
Overstappen voor 1 september 2019
Op 1 september 2019 gaan alle verlengd minderjarigen automatisch over op bewindvoering. Op dat moment word je als ouder of voogd automatisch aangesteld als bewindvoerder. Meer info over je taken als bewindvoerder, lees je in de praktische gids voor familiale bewindvoerders.
Als je bewindvoerder bent, kijk dan ook voor een opvolgingsverklaring. Hierin geef je aan de vrederechter wie jou als bewindvoerder moet opvolgen als je dit zelf niet meer kan.
Vragen over de combinatie met PAB/PVB? Stel ze gerust aan de advieslijn.