Advieslijn 03 808 22 99

Verhoging minimumloon voor persoonlijke assistenten vanaf 1 januari 2021

Geschreven op vr 16 juli, 2021 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Verhoging minimumloon voor persoonlijke assistenten vanaf 1 januari 2021

Begin juli 2021 werd een nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) getekend die inging op 1 januari 2021. In deze CAO werd een nieuw, hoger wettelijke minimumloon bepaalt voor iedereen die als persoonlijke assistent werkt via een sociaal secretariaat met een arbeidsovereenkomst. Dit betekent ook dat jij als budgethouder extra budget (VIA6-middelen)krijgt om dit te kunnen betalen. Ondertussen is dit minimumloon opnieuw gestegen sinds 1 september 2022 door een indexering.

Wat betekent dit voor jouw assistent?

Het nieuwe minimumloon dat werd vastgeleg in dit CAO was 2.020,99 euro bruto per maand of 12,2732 euro per uur. Dit is een stijging van 8,75% ten opzichte van het vorige wettelijke minimumloon voor assistenten.

Ondertussen werd het minimumloon aangepast naar aanleiding van het overschrijden van de spilindex. Vanaf 1 september 2022 is het nieuwe minimum bruto loon 13,5508 euro per uur of 2.231,37 euro per maand. 

Opgelet: dit verplichte minimumloon is enkel van toepassing is voor assistenten met een arbeidsovereenkomst. En dus niet voor assistenten met een takenovereenkomst.

Een aanpassing aan de overeenkomst is niet nodig gezien het om een CAO en automatische indexering gaat. Het sociaal secretariaat zal het nodige doen indien je dit nieuwe minimumloon nog niet geeft.

Wat betekent dit voor de hoogte van jouw PAB of PVB?

Heb je een arbeidsovereenkomst met 1 (of meerdere) persoonlijke assistent(en)?

Bij iedere budgethouder die een assistent in dienst heeft via een arbeidsovereenkomst en hiervoor beroep doet op een sociaal secretariaat verhoogt het PAB of PVB vanaf januari 2021 met VIA6-middelen. Ook als je nu al meer geeft dan het minimumloon. 

In dat geval ben je vrij in de manier waarop je deze extra middelen inzet voor bijkomende zorg of assistentie. Bijvoorbeeld: aankopen van extra dienstencheques, een vrijwilligersvergoeding,...Zoals met het gewone budget sluit je hiervoor een overeenkomst af en hou je facturen thuis bij, maar je hoeft niet te registreren dat je deze met de VIA6-middelen hebt betaald.

Het VAPH verhoogt de budgetlijn met 8,75% verhogen indien je één van deze kosten ingeeft: loonfiches van de assistent, facturen van het sociaal secretariaat (RSZ/bedrijfsvoorheffing/beheerskosten), creditnota’s, maaltijdcheques, kosten voor vakantiegeld en eindejaarspremie en eventuele opzegkosten. Voor andere kosten zoals de arbeidsongevallenverzekering, eenmalige premie, ecocheques,...wordt de budgetlijn niet verhoogd met 8,75%.

De budgetlijn kan slechts verhoogd worden tot een maximum van 8,75% van het jaarbudget.Voor PVB kijkt het VAPH naar het jaarbudget zonder beheerskosten.

Daarnaast blijf je als PAB-houder ook de VIA4-middelen krijgen (niet voor PVB). Deze VIA4-midelen bedragen 7%. 
Ook de VIA5-middelen voor de verplichte eindejaarspremie blijven behouden. 

Heb je een takenovereenkomst met 1 (of meerdere) persoonlijke assistent(en)?

Deze CAO of verplichte indexering is helaas niet van toepassing voor de assistenten met een takenovereenkomst. Als budgethouder heb je dan ook geen recht op deze extra VIA6-middelen. 

Hou er ook rekening mee dat sinds 2022 als PAB-houder je ook geen VIA4-middelen meer zal krijgen, klik hier  voor meer informatie.

Hierdoor krijgen we soms de vraag of het mogelijk is om te veranderen van een takenovereenkomst naar een arbeidsovereenkomst. Dit kan enkel als er sprake is van gezag en toezicht. Dit moet in de feiten beoordeeld worden. Hiervoor kan je terecht bij je sociaal secretariaat.

Vragen?

Neem gerust contact op met de advieslijn.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord