Advieslijn 03 808 22 99

Verhoging jaarbudget is noodzakelijk

Geschreven op do 28 mei, 2020 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Verhoging jaarbudget is noodzakelijk

Iedereen met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB) heeft sinds 14 maart recht op een verhoging van 8,5% van het jaarbudget. Wanneer loopt deze periode af? Blijft dit percentage op 8,5%? Hoe moet dat administratief?

Een overzicht van de huidige maatregelen en onze adviezen voor de volgende maanden.

Wanneer loopt deze periode af?

Onafhankelijk Leven ijverde al bij het begin van de coronacrisis voor een verhoging van het PAB- en PVB-jaarbudget. Hiermee kan je als budgethouder extra kosten betalen die veroorzaakt worden door de covid-19 maatregelen.

Voor ons is het duidelijk. Deze maatregelen moeten minstens tot eind 2020 doorlopen. De overheid werkt aan een exitstrategie, maar we zijn er nog niet. Mensen met een handicap blijven geconfronteerd met tal van coronagerelateerde problemen. We willen dat mensen een duidelijk perspectief hebben. Eind 2020 is dan ook niet teveel gevraagd.

Blijft dit percentage op 8,5%?

We hoorden minister Beke verklaren dat de 8,5% normaal zal worden opgetrokken tot 17%. Dat is een goede zaak. Maar ook niet meer dan fair. Onafhankelijk Leven had oorspronkelijk bepleit dat er per crisismaand 8,5% zou bijkomen. We zijn eind mei en de crisis is niet voorbij. Kortom: hoe langer deze crisis duurt, hoe meer budget erbij moet komen.

Die verhoging naar 17% is nog niet officieel goedgekeurd. Vanaf dit het geval is, communiceren we hierover via onze website en nieuwsbrief.

Hoe moet dat administratief?

Uit de talloze telefoons, mails en andere vragen concluderen we dat het administratief veel te ingewikkeld is. De overheid neemt maatregelen, maar mensen worden moedeloos van de administratieve bewijslast. Wie een handicap heeft, heeft het al moeilijk genoeg. In crisistijden moet de administratie tot een minimum worden beperkt.

Of zoals één van onze leden schreef:

Het is toch niet de bedoeling dat ik hier de ganse dag aan de computer en aan de telefoon zit? Mijn prioriteit is mijn zoon, ik zoek hulp en ik heb nu méér werk om boekhoudkundige fouten recht te zetten!

Heb je een vraag over je persoonlijk assistentiebudget of persoonsvolgend budget? Bel gerust naar onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord