Advieslijn 03 808 22 99

Vergeet het vakantiegeld van je assistent niet

Geschreven op di 24 mei, 2022 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Vergeet het vakantiegeld van je assistent niet

De zomervakantie is op komst. Ben je zelf werkgever van je assistent en doe je daarvoor beroep op een sociaal secretariaat? Vergeet dan niet dat je assistent recht heeft op vakantiegeld.

Vakantiegeld?

Het vakantiegeld is een aanvulling op het loon. Je kan het zien als een zakcent voor de vakantie van je persoonlijke assistent.

Wanneer betaal ik het vakantiegeld?

Werkt je assistent via een uitzendkantoor?
Dan moet je niets doen. Het vakantiegeld wordt elke week automatisch bij het loon verrekend.

Werkt je assistent als bediende via een sociaal secretariaat?
Vraag aan het sociaal secretariaat het vakantiegeld te berekenen. Dit wordt meestal in mei of juni uitbetaald. Het vakantiegeld moet je niet tegelijk met het loon storten. Je mag het bijvoorbeeld ook midden in de maand betalen. 

Hoeveel krijgt mijn assistent?

Het vakantiegeld is een percentage van het brutoloon. Je kan het bedrag dat je moet betalen vergelijken met het maandloon van je assistent. 

Hoeveel je exact betaalt, hangt af van verschillende factoren: het brutoloon, het aantal gewerkte dagen in het voorgaande jaar, het aantal kinderen van je assistent, enzovoort.

Tijd voor de kostenstaat

Als je nu een kostenstaat indient, ben je er zeker van dat er genoeg geld op je rekening staat om het vakantiegeld uit te betalen. Je kan ook na de betaling van het vakantiegeld een kostenstaat indienen. Dan wordt je rekening daarna opnieuw aangevuld voor de komende maanden.

Minderjarige budgethouders

Voor minderjarige PAB-budgethouders komt het vakantiegeld voor assistenten met een arbeidsovereenkomst in aanmerking voor de VIA4-middelen. Vroeger was dit ook zo voor assistenten met een takenovereenkomst, maar vanaf 1 januari 2022 geven enkel arbeidsovereenkomsten nog recht op de VIA4-middelen

Vragen?

Vragen over het vakantiegeld van je persoonlijk assistent? Contacteer dan je sociaal secretariaat of bel naar onze advieslijn op het nummer 03 808 22 99. Mailen kan ook naar advies@onafhankelijkleven.be
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord