Advieslijn 03 808 22 99

Vergeet het vakantiegeld van je assistent niet

Geschreven op wo 29 mei, 2019 door Stefanie Leekens in de categorie Nieuws

Vergeet het vakantiegeld van je assistent niet

Is het al volop zomer in je hoofd? Droom je van zon, zee en zonnebrillen? Dat doet je assistent waarschijnlijk ook. Vergeet dus niet dat hij of zij recht heeft op vakantiegeld.

Vakantiegeld?

Vakantiegeld is een aanvulling op het loon van je persoonlijk assistent. Zie het als een zakcent voor zijn of haar vakantie.

Wanneer betaal ik het vakantiegeld?

Werkt je assistent via een uitzendkantoor? Dan moet je niets doen. Het vakantiegeld wordt elke week automatisch bij het loon verrekend.

Werkt je assistent als bediende via een sociaal secretariaat? Dan betaal je in mei of juni het vakantiegeld. Dat moet je niet tegelijk met het loon storten. Je mag het bijvoorbeeld ook midden in de maand betalen.

Hoeveel krijgt mijn assistent?

Het vakantiegeld is eigenlijk een percentage van het brutoloon. Je kan het bedrag dat je moet betalen vergelijken met het maandloon van je assistent. Let er dus op dat je zeker genoeg geld voorziet op je PAB- of PVB-rekening.

Hoeveel je exact betaalt, hangt af van verschillende factoren: het brutoloon, het aantal gewerkte dagen in het voorgaande jaar, het aantal kinderen van je assistent, enzovoort.

Tijd voor de kostenstaat

Als je nu een kostenstaat indient, ben je er zeker van dat er genoeg geld op je rekening staat om het vakantiegeld uit te betalen. Je kan ook na de betaling van het vakantiegeld een kostenstaat indienen. Dan wordt je rekening daarna opnieuw aangevuld voor de komende maanden.

Minderjarige budgethouders

Voor minderjarige PAB-budgethouders komt het vakantiegeld in aanmerking voor de VIA-middelen. Zet het vakantiegeld en de factuur ervan bij de directe kosten onder 'VIA4'.

Vragen?

Vragen over het vakantiegeld van je persoonlijk assistent? Contacteer dan je sociaal secretariaat of bel naar onze advieslijn op het nummer 09/395 55 10. Mailen kan ook naar advies@onafhankelijkleven.be. Onze experts helpen je graag verder.
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord