Advieslijn 03 808 22 99

Vergeet gezinnen met kinderen met een handicap niet

Geschreven op di 26 mei, 2020 door Xander Berbé in de categorie Corona

Vergeet gezinnen met kinderen met een handicap niet

Ouders met een kind met een handicap vragen dat er in deze coronacrisis ook aan hen wordt gedacht. Op zondag 24 mei bracht onze collega Wendelien die boodschap in het VTM Nieuws.

Bij de nieuwe maatregelen wordt er vaak weinig rekening gehouden met de bijzondere noden van kinderen met een handicap en hun mantelzorgers. Ouders van kinderen met een handicap moeten daardoor vaak alle zorg zelf dragen.

Zo zijn de meeste scholen terug opengegaan op 18 mei, maar scholen buitengewoon onderwijs en MFC’s (multifunctionele centra voor kinderen met een handicap) gaan vaak maar beperkt open waardoor veel ouders nog altijd de zorg dragen.

De zorgvoorzieningen zijn sinds maandag 25 mei opnieuw open, maar de meeste kinderen kunnen nog niet gaan. Daardoor moeten ouders noodgedwongen fulltime voor hen zorgen, wat erg zwaar doorweegt.

"We ploeteren elke dag voort"

Wendelien vertelde aan VTM Nieuws: "Ik sta 's morgens heel vroeg op om aan mijn dagtaak te beginnen. Mijn zoon moet verzorgd worden, gewassen en aangekleed worden, hij moet eten krijgen en hij gaat in het sta-apparaat staan. Michiel gaat normaal naar het buitengewoon onderwijs, waar hij ook logopedie en kine krijgt. Maar door de coronacrisis gaat dat niet."

"Michiel is risicopatiënt om medische redenen. Maar daarnaast kan hij niet naar school omdat het buitengewoon middelbaar onderwijs nog niet opgestart wordt: er zijn niet genoeg aangepaste wc's en niet genoeg begeleiders."

"Wij zijn aan het voortploeteren, dag na dag. We hopen dat we snel oplossingen krijgen. Veel ouders met kinderen met een handicap zitten in dezelfde situatie."

Extra maatregelen nodig

Via onze partnerorganisatie De Ouders deed Wendelien een online rondvraag bij 150 ouders die lid zijn van onze Facebookgroep. Daaruit blijkt dat 80% van de ondervraagde ouders hun kind met een handicap nog niet kan laten terugkeren naar een zorgvoorziening.

 • 118 kinderen (80%) moeten nog steeds thuis blijven. De ouders staan alleen in voor de zorg en ondersteuning.
 • 37 gezinnen organiseren momenteel zelf de therapie voor hun kind
 • 24 kinderen kunnen weer naar school of naar het MFC
 • 5 kinderen blijven thuis, maar krijgen online ondersteuning via de school/het MFC
 • 5 kinderen krijgen ambulante therapie in het MFC
 • 3 kinderen blijven thuis en krijgen één-op-één begeleiding aan huis vanuit het MFC

Kunnen ouders die zorg thuis combineren met hun job, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het corona zorgverlof?

 • 6% neemt 20% zorgverlof
 • 10% neemt 50% zorgverlof
 • 20% kan geen zorgverlof opnemen omdat dit financieel niet mogelijk is
 • 40% kan geen zorgverlof opnemen omdat ze minder dan 75% werken
 • 10% kan geen verlof opnemen omdat ze werken als zelfstandige
 • 10% neemt geen verlof op omdat het niet voltijds kan worden opgenomen
 • 4% kan geen verlof opnemen omdat hun kind ouder is dan 12 en onvoldoende punten heeft op de schaal

8 op 10 ouders vreest voor de zomervakantie

In de hele exitstrategie dreigen wij een vergeten groep te worden. Terwijl het gewone leven langzaam weer op gang komt, is dat voor gezinnen van kinderen met een handicap niet mogelijk.

Ook de jeugdkampen starten weer op, maar voor kinderen met een handicap moet er een risico-analyse worden gemaakt (met een medisch attest) om te zien of het voor hen veilig genoeg is om mee te kunnen. Voor veel kinderen zal dat wellicht niet het geval zijn.

Gevolg: ouders moeten voor die voorziene kampweken weer extra oplossingen zoeken. Bovendien is dit een groot probleem voor de mentale gezondheid van deze kinderen. Ze kijken net zoals gewone kinderen al maanden uit naar het kamp maar voor hen zal het misschien niet mogelijk zijn. Dat is extra pijnlijk omdat de kloof tussen hen en gewone kinderen op dat moment nog maar eens groter wordt.

Achter de schermen werken we volop verder om meer steun te verkrijgen voor mensen met een handicap in deze moeilijke tijden. Vanaf hier een beslissing over is gemaakt, laten we het weten. Houd onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Heb je een vraag over je ondersteuning? Bel gerust naar onze advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord