Advieslijn 03 808 22 99

Verdient jouw assistent een eindejaarsgeschenk?

Geschreven op ma 11 december, 2017 door Xander Berbé in de categorie Advieslijn

Verdient jouw assistent een eindejaarsgeschenk?

Wil jij je assistent belonen met een eindejaarsgeschenk? Dan kan je dit inbrengen als kost voor je PVB of PAB. We lijsten even op waarop je moet letten. De aanpak verschilt immers bij PVB en PAB.

Je hebt een PVB

Voor wie werkt met PVB zijn er verschillende mogelijkheden.


Als PVB-kost

Voor wie? Dit kan voor alle assistenten: in dienst via sociaal secretariaat, via interim, via dienstencheques, als zelfstandige, als vrijwilliger, gezinshulp,...
Hoeveel? De waarde mag niet hoger liggen dan 35 euro per assistent. Dit bedrag mag vermeerderd worden met 35 euro voor elk kind dat je assistent fiscaal ten laste heeft.
Je kan voor hen:
  • Een geschenk (of bon) kopen in de winkel en houdt het kasticket bij als bewijs. Je koppelt dit geschenk aan de overeenkomst die je hebt met je assistent of dienst bij het ingeven van de kostenstaat. 
  • Voor assistentie waar je zelf werkgever van bent (en beroep doet op een sociaal secretariaat) of voor assistentie die werken via een interim-kantoor kan je ook een geschenkencheque bestellen via Sodexo, Edenred,... Hier komt een administratieve kost bovenop de waarde waarvoor je bestelt. Je geeft dit in op de kostenstaat op dezelfde manier als bij een geschenk. 
    Je kan ook vragen aan het sociaal secretariaat of interimkantoor om deze bestelling voor jou te doen. Hier komt er een administratieve kost bij. Neem hiervoor contact op met je dossierbeheerder bij je sociaal secretariaat of je consulent van je interimkantoor en zij zetten dit voor jou op de loonbrief van je assistent. Het bewijs hou je hier thuis van bij. 

Via je vrij besteedbaar gedeelte

Voor wie? Dit kan ook voor alle assistenten maar je hoeft geen bewijs bij te houden van de aankoop van het geschenk (of bon). 
Hoeveel? De waarde mag niet hoger liggen dan 35 euro per assistent. Dit bedrag mag vermeerderd worden met 35 euro voor elk kind dat je assistent fiscaal ten laste heeft.
Hoe? Je vraagt je vrij besteedbaar op via de kostenstaat of via dit formulier.

Je hebt een PAB

  • Voor wie? Een eindejaarsgeschenk kan voor elke assistent: in dienst via een sociaal secretariaat, via interim, via dienstencheques, via een dienst waarvan je assistentie inkoopt (bijvoorbeeld gezinshulp betaald met PAB), als je assistent als zelfstandige werkt en voor je vrijwilligers.
  • Hoeveel? De waarde mag niet hoger liggen dan 35 euro per assistent. Dit bedrag mag vermeerderd worden voor elk kind dat je assistent fiscaal ten laste heeft.
  • Inbrengen als? Directe kost - niet via4, op de kostenstaat waarin je de kosten van de maand december ingeeft. Als bewijs hou je thuis het aankoopbewijs (winkelticket van aankoop in december) bij.

Ben je nog op zoek naar een leuk eindejaarsgeschenk voor je assistent? Tijdens Music for Life kan je hier eenvoudig wijn bestellen ten voordele van Onafhankelijk Leven.

Extra duwtje?

Heb je budget over op het einde van het jaar en wil je je assistent een extra duwtje in de rug geven? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden zoals maaltijdcheques, ecocheques of een éénmalige premie. Meer daarover lees je hierOf stel je vraag aan de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord