Advieslijn 03 808 22 99

Verdient jouw assistent een eindejaargeschenk?

Geschreven op vr 18 november, 2022 door Megan van Bommel in de categorie Assistentie

Verdient jouw assistent een eindejaargeschenk?

Wil je je assistent belonen met een eindejaarsgeschenk? Die kost kan je betalen met je PAB of PVB. Maak jij je assistent blij met een cadeaubon of een eenmalige premie? Of beloon je je assistent met ecocheques of sport- en cultuurcheques? We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Cadeau(bon) of geschenkcheque 

Werkt je assistent met een arbeids- of takenovereenkomst via een sociaal secretariaat? Dan kan je je assistent een eindejaarsgeschenk geven van maximum 40 euro. Heeft je assistent kinderen ten laste? Dan mag je dat bedrag verhogen met 40 euro per kind.

Bijvoorbeeld: je assistent heeft 2 kinderen fiscaal ten laste. Je mag haar bijgevolg een eindejaarsgeschenk van 120 euro geven.

Je geeft dat eindejaarsgeschenk in de vorm van:

  • Een fysiek cadeau: Je gaat naar de winkel en je koopt voor je assistent een cadeau. Het kassaticket bewaar je thuis. Als je het cadeau afgeeft, laat je je assistent tekenen voor ontvangst.
  • Een cadeaubon: Je assistent liever zelf een geschenk laten kiezen? Dan geef je een cadeaubon. Het voordeel van een cadeaubon is dat je het precieze bedrag kan geven. Ook als je een cadeaubon koopt, hou je het kassaticket goed bij en laat je je assistent tekenen voor ontvangst. 
  • Een geschenkcheque: De geschenkcheque laat je berekenen door je sociaal secretariaat. Vermeld zeker dat het over een geschenk gaat, zo wordt je assistent daar niet op belast. De geschenkcheque kan je (laten) bestellen bij een firma zoals Sodexo.

Let op: Je kan de verschillende vormen niet combineren. Dus je geeft óf een fysiek cadeau óf een cadeaubon óf een geschenkcheque. En dat voor maximum 40 euro.

Je betaalt de kost van het geschenk voor assistenten ingeschreven bij een sociaal secretariaat met je budget (onder de overeenkomst met je assistent). Als referentie gebruik je bijvoorbeeld “eindejaarsgeschenk".

Voor alle andere assistenten (vrijwilligers, interim, zelfstandigen, bijklussers) betaal je die kost met je vrij besteedbaar deel.

Eco-, sport- en cultuurcheques

Assistenten die ingeschreven zijn bij een sociaal secretariaat of een interimkantoor kan je ecocheques en sport- en cultuurcheques geven.

  • De ecocheques bedragen maximaal 250 euro per jaar en zijn gebaseerd op de tewerkstelling van je assistent.
  • Daarnaast kan je maximaal 100 euro sport- en cultuurcheques geven voor assistenten ingeschreven bij een sociaal secretariaat of interimkantoor.

Je betaalt de cheques met je budget: je brengt de kost in onder de overeenkomst met je assistent (sociaal secretariaat) of onder de overeenkomst met het interimkantoor.

Eenmalige premie

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat of interimkantoor? Dan kan je die een eenmalige brutopremie geven. Die premie mag maximum 1 bruto maandloon bedragen.

Let op: Werkt je assistent met een arbeidsovereenkomst? Dan ontvangt die al een verplichte eindejaarspremie. Wil je je assistent ook een eenmalige premie geven? Dan mogen de verplichte eindejaarspremie en de eenmalige premie samen maximum gemiddeld 1 bruto maandloon bedragen.

De eenmalige premie vraag je aan bij je sociaal secretariaat. Het is belangrijk dat je dan ook een bijlage aan het contract maakt.

Vragen?

Bel of mail de advieslijn. We helpen je graag verder. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord