Advieslijn 03 808 22 99

Hoe geef je je assistent een eindejaarsgeschenk?

Geschreven op di 31 oktober, 2023 door Megan van Bommel in de categorie Assistentie

Hoe geef je je assistent een eindejaarsgeschenk?

Wil je je assistent belonen met een eindejaarsgeschenk? Die kost kan je betalen met je PAB of PVB. Maak jij je assistent blij met een cadeaubon of een eenmalige premie? Of beloon je je assistent met ecocheques of sport- en cultuurcheques? We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Cadeau(bon) of geschenkcheque 

Werkt je assistent met een arbeids- of takenovereenkomst via een sociaal secretariaat? Dan kan je je assistent een eindejaarsgeschenk geven van maximum 40 euro. Heeft je assistent kinderen ten laste? Dan mag je dat bedrag verhogen met 40 euro per kind.

Bijvoorbeeld: je assistent heeft 2 kinderen fiscaal ten laste. Je mag haar bijgevolg een eindejaarsgeschenk van 120 euro geven.

Je geeft dat eindejaarsgeschenk in de vorm van een:

  • Cadeau of cadeaubon: Je gaat naar de winkel en je koopt voor je assistent een cadeau of cadeaubon. Het kassaticket bewaar je thuis. Als je het cadeau of de cadeaubon afgeeft, laat je je assistent tekenen voor ontvangst.
  • Geschenkcheque: De geschenkcheque laat je berekenen door je sociaal secretariaat. Vermeld zeker dat het over een geschenk gaat, zo wordt je assistent daar niet op belast. De geschenkcheque kan je (laten) bestellen bij een firma zoals Sodexo.
  • Overschrijving: Je kan er ook voor kiezen om het bedrag van het eindejaarsgeschenk over te schrijven op de rekening van je assistent. Neem daarvoor contact op met je sociaal secretariaat, zodat het mee op de loonbrief komt van je assistent. Uitbetaling in cash kan niet.

Let op: Je kan de verschillende vormen niet combineren. Dus je geeft óf een cadeau(bon) óf een een geschenkcheque óf je schrijft het bedrag over op de rekening van je assistent. En dat voor maximum 40 euro.

Je betaalt de kost van het geschenk voor assistenten ingeschreven bij een sociaal secretariaat met je budget (onder de overeenkomst met je assistent). Als referentie gebruik je bijvoorbeeld “eindejaarsgeschenk".

Voor alle andere assistenten (vrijwilligers, interim, zelfstandigen, bijklussers) betaal je het eindejaarsgeschenk met je vrij besteedbaar deel.

Eco-, sport- en cultuurcheques

Assistenten die ingeschreven zijn bij een sociaal secretariaat of een interimkantoor kan je ecocheques en sport- en cultuurcheques geven.

  • De ecocheques bedragen maximaal 250 euro per jaar en zijn gebaseerd op de tewerkstelling van je assistent.
  • Daarnaast kan je maximaal 100 euro sport- en cultuurcheques geven voor assistenten ingeschreven bij een sociaal secretariaat of interimkantoor.

Je betaalt de cheques met je budget: je brengt de kost in onder de overeenkomst met je assistent (sociaal secretariaat) of onder de overeenkomst met het interimkantoor.

Eenmalige premie

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat of interimkantoor? Dan kan je die een eenmalige brutopremie geven. Je kiest zelf hoeveel de eenmalige premie voor je assistent bedraagt.

De eenmalige premie vraag je aan bij je sociaal secretariaat of interimkantoor. Het is belangrijk dat je dan ook een bijlage aan het contract maakt.

Vragen?

Bel of mail de advieslijn. We helpen je graag verder. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord