Advieslijn 03 808 22 99

Veel persaandacht voor PAB - Maar ook veel misverstanden

Geschreven op ma 2 maart, 2015 door Marianne Callebaut in de categorie Invloed op het beleid

Veel persaandacht voor PAB - Maar ook veel misverstanden

De gehandicaptensector kwam dit weekend uitgebreid in het nieuws met drie verschillende thema’s:  Ouders trekken naar grondwettelijk hof tegen PVF-decreet, PAB is het beste beleid en besparingen op instellingen. Drie verschillende thema’s in het nieuws over een complexe sector, dat kan voor verwarring zorgen. En dat was ook het geval dit weekend. Sommige media haalde de thema’s door elkaar waardoor de berichtgeving niet altijd even juist was. 

De gehandicaptensector kwam dit weekend uitgebreid in het nieuws met drie verschillende thema’s:  Ouders trekken naar grondwettelijk hof tegen PVF-decreet, PAB is het beste beleid en besparingen op instellingen. Drie verschillende thema’s in het nieuws over een complexe sector, dat kan voor verwarring zorgen. En dat was ook het geval dit weekend. Sommige media haalde de thema’s door elkaar waardoor de berichtgeving niet altijd even juist was. Onafhankelijk Leven vzw geeft een overzicht en licht toe.

 

PAB is het beste beleid

Het persoonlijk assistentiebudget (PAB) won dit weekend in Wenen de prijs voor ‘beste beleid’ in het Zero project. Met zo’n PAB blijf je thuis wonen en organiseer je zelf assistentie. Die prijs wil zeggen dat het PAB een voorbeeld van goed beleid is om alle barrières voor mensen met een beperking in de wereld weg te werken.

Wat klopt niet in de berichtgeving?

  • Het PAB is een basisondersteuningsbudget voor personen met een beperking.

Het PAB is een budget waarmee een persoon met een beperking zelf zijn ondersteuning kan organiseren. In 2016 gaat een nieuw systeem, genaamd persoonsvolgende financiering (PVF),  in de sector van start. Het PAB wordt opgenomen als de cash variant van dat nieuwe systeem. Een ander onderdeel van dat systeem is het basisondersteuningbudget. Dat is voorzien voor mensen die nog op de wachtlijst staan of die met een laag budget per maand voldoende hebben om hun ondersteuning te organiseren.

  • Niet iedereen kan gebruik maken van het PAB.

Dat klopt maar dat ligt niet aan het systeem op zich. In de gehandicaptensector is door de jaren heen een lange wachtlijst ontstaan voor mensen die wachten op ondersteuning. Minstens 12.000 mensen wachten op een plaats in een voorziening en nog eens 7000 wachten op een PAB. De wachtlijsten zijn dus een probleem die voor elk soort van ondersteuning moeten aangepakt worden.

Onafhankelijk Leven vzw is enthousiast over deze prijs. Het is een bevestiging van onze visie: dat elke persoon met een beperking zelf moet beslissen over zijn ondersteuning. En dat dit ook de weg is die het beleid moet verder zetten.

 

Ouders trekken naar grondwettelijk hof tegen PVF decreet

Zoals hierboven aangegeven, start in 2016 de persoonsvolgende financiering in de sector voor personen met een beperking. Een aantal ouders van personen met een beperking dienen bij het rechtscollege een verzoek tot vernietiging in voor het decreet rond de persoonsvolgende financiering.

Wat klopte niet in de berichtgeving?

  • Persoonsgebonden versus persoonsvolgend

Een artikel spreekt over het decreet persoonsgebonden financiering. Het persoonsgebonden budget is vandaag een experiment dat gelijkaardig is aan de persoonsvolgende financiering. Maar het decreet in kwestie dat aangeklaagd wordt, is het decreet persoonsvolgende financiering en dus niet persoonsgebonden financiering.

  • Persoonsvolgend budget versus basisondersteuningsbudget

Het decreet bestaat uit twee onderdelen: een basisondersteuningbudget voor mensen die op de wachtlijst staan of voldoende hebben aan een laag budget. Ze moeten geen zware administratieve procedures doorlopen om dit budget te krijgen of te gebruiken. Het tweede deel is het persoonsvolgend budget voor mensen met een zwaardere ondersteuningsnood. Dat systeem bestaat uit een voucher waarmee iemand bij een voorziening terecht kan of uit een cash budget, zoals het PAB vandaag, waarmee iemand zelf ondersteuning organiseert of bij een voorziening terecht kan.

Sommige berichtgeving in de media, op twitter en facebook suggereert dat het volledige decreet persoonsvolgende financiering wordt aangeklaagd. Toch is het zo dat het persoonsvolgend budget op veel steun in de sector kan rekenen. Veel vertegenwoordigers van mensen met een beperking geloven dat het persoonsvolgend budget ervoor kan zorgen dat veel meer mensen zelf de touwtjes in handen hebben.

Daar tegenover staat het basisondersteuningsbudget, waar heel wat organisaties vragen en bezorgdheden bij hebben. En dat geldt ook voor Onafhankelijk Leven vzw.

 

Besparingen op instellingen

Daarnaast verschijnt ondertussen ook berichtgeving over instellingen die samen 13,5 miljoen euro moeten inleveren. Ook deze berichtgeving mogen we niet verwarren met de berichtgeving over de prijs van ‘beste beleid’ voor PAB.

Voor Onafhankelijk Leven vzw is het belangrijk dat besparingen nooit rechtstreeks of onrechtstreeks effect hebben op het inkomen, de hoeveelheid of de kwaliteit van ondersteuning van personen met een beperking zelf.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord