Advieslijn 03 808 22 99

VAPH wijzigt budgetten

Geschreven op di 26 juni, 2018 door Thomas Vercauteren in de categorie Nieuws

VAPH wijzigt budgetten

Het VAPH gaat binnenkort het budget van ongeveer 5500 mensen aanpassen. Maakte je in 2016 gebruik van een voorziening? En heb je op basis daarvan in 2017 een PVB gekregen? Dan kan je budget binnenkort mogelijks verhogen. Je mag dan deze maand nog een brief van het VAPH verwachten

Rechttrekken van historische verschillen

Het geld dat in 2016 naar de voorzieningen ging werd vanaf 2017 verdeeld over de gebruikers van deze voorzieningen. Hoeveel subsidies de voorzieningen kregen hing af van de zorgzwaarte van de gebruikers, maar ook van hoeveel personeelskosten ze hadden.

Voorzieningen met meer personeel en met personeel met meer anciënniteit kregen dus meer subsidies dan andere. De budgetten van wie naar deze voorzieningen ging zijn dan ook groter dan van iemand met een gelijkaardige ondersteuning en zorgzwaarte bij een voorziening waar er minder personeelskosten waren.

Om al een deel van de verschillen tussen voorzieningen weg te werken, verhoogt het VAPH nu de budgetten in 51 voorzieningen. De betrokken voorzieningen zijn hierover al geïnformeerd.

De komende jaren komt er nog een aanpassing van de budgetten. In die 2de fase zal het VAPH het budget herbereken voor alle budgethouders. Dus ook voor mensen die vroeger een PAB hadden en nu een PVB. Het doel is dat iedereen een budget heeft op basis van de zorgzwaarte en de ondersteuning die nodig is. Wij houden je hiervan op de hoogte van zodra we meer weten.

Ook jouw budget?

Wijzigt jouw PVB dan mag je deze maand nog een brief van het VAPH verwachten. Daarin staat hoeveel je nieuwe budget zal zijn. Op basis van wat we weten stijgen deze budgetten gemiddeld met 2 punten (ca 1700 euro). Bij sommige budgethouders zal dit meer zijn, bij andere minder.

Deze eerste aanpassing is enkel van toepassing op wie een budget heeft gekregen op basis van het zorggebruik van een voorziening in 2016. Als je een PVB hebt gekregen via een aanvraagprocedureen daarbij bent ingeschaald blijft je budget hetzelfde.

Wat met je huidige overeenkomsten?

Het is de bedoeling dat je je huidige overeenkomst aanpast omdat je een hoger budget hebt. Als je budget verhoogt ben je in principe vrij om dit extra budget te besteden zoals je wil.

Maar opgelet, soms staat er in de overeenkomst met een voorziening wel dat een verhoging van het budget automatisch naar de voorziening gaat. In dit geval kan je dit extra budget dus niet zelf gebruiken maar betaal je gewoon meer voor de zorg en ondersteuning die je nu krijgt. Controleer dus zeker of daarover iets in je overeenkomst staat.

Als je ooit deze overeenkomst stopzet om je budget op een andere manier te gaan besteden kan je dit verhoogde budget natuurlijk wel gaan gebruiken.

Heb je verder nog vragen? Bel of mail dan gerust onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord