Advieslijn 03 808 22 99

VAPH neemt PVF onder de loep

Geschreven op di 9 juli, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

VAPH neemt PVF onder de loep

Donderdag 4 juli organiseerde het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) een groot congres in Gent. Daar gaf de organisatie heel wat info over het systeem van persoonsvolgende financiering. Het PVF-systeem voor meerderjarigen met een handicap is nu bijna 3 jaar jong. 

PVF in theorie: geen probleem

Onafhankelijk Leven was op het congres goed vertegenwoordigd. Samen met de andere bijstandsorganisaties hadden we een stand om mensen info te geven. Onze beleidsmedewerkers en ambassadeurs namen ook deel aan het evenement.

Het VAPH stelde een hoop vragen tijdens de bijeenkomst. Werkt het PVF-systeem wel goed genoeg? Wat loopt vlot? Wat kan beter? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat het systeem voor iedereen een succes wordt? Alle bezoekers en organisaties dachten mee over de antwoorden.

De meerderheid van de aanwezigen staan achter de principes die aan de basis liggen van PVF: budgetten op maat van de persoon, zorg op maat, zelfbeslissingsrecht, inclusie, enzovoort.

PVF in de praktijk

In theorie is PVF dus een goed idee, maar hoe vlot werkt het systeem in de praktijk? Tijdens de gesprekken ging het geregeld over kwetsbare mensen en mensen in moeilijke situaties, zoals armoede, eenzaamheid en verslaving. Zijn zij geholpen met het huidige systeem? Ook de toepassing van PVF in voorzieningen kwam aan bod. Heeft de invoering van PVF daar iets veranderd?

De volgende punten kwamen in de loop van het congres geregeld naar boven:

  • De wachtlijst is er nog steeds, maar daar is PVF niet de oorzaak van. Het VAPH beklemtoonde terecht dat er heel veel geld nodig is om een einde te maken aan dat probleem.
  • Ben jij goed geïnformeerd waar mensen met een handicap terecht kunnen voor zorg en ondersteuning of persoonlijke assistentie? Waar kan je terecht zonder een budget? Welke stappen moet je zetten om een budget aan te vragen? Wat mag je doen met een budget en wat niet?
  • Misschien heb je wel een budget, maar beantwoordt de zorg en ondersteuning niet (genoeg) aan  jouw persoonlijke noden en wensen? Heb je zelf ook wat te zeggen over wie jou ondersteunt, wanneer en hoe?
  • Wat vind jij van je levenskwaliteit? Heb je nog voldoende contact met andere mensen? Kan je deelnemen aan activiteiten in jouw buurt, bijvoorbeeld in je vrije tijd? Hoe draagt jouw budget daaraan bij?

Werk voor de volgende minister

Het VAPH zette nu een eerste stap naar een grondige discussie. Duidelijk is dat het PVF-systeem inderdaad nog kan verbeteren en dat het VAPH daar een aantal ideeën voor heeft. Het hangt af van de nieuwe regering wat met die ideeën gebeurt.

En niet alleen het VAPH heeft plannen om het systeem te verbeteren. Onafhankelijk Leven wil natuurlijk ook dat het zo goed mogelijk werkt. Daarom dienen we komend najaar nog zelf een aantal voorstellen in.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat het VAPH op dat congres allemaal vertelde? Klik dan hier

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord