Advieslijn 03 808 22 99

Van Griek naar Belg in 3 maand

Geschreven op vr 18 december, 2015 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Van Griek naar Belg in 3 maand

Kamil uit Griekenland is 3 maand in België en voelt zich geen vreemdeling meer maar ontdekt toch elke dag nieuwe dingen.

 

 

Wow, de tijd gaat zo snel voorbij! Ik ben al drie maanden in België, maar soms voel ik me nog altijd zeer “nieuw” hier. Anderzijds vind ik wel dat ik al veel bereikt heb (meer dan ik verwacht had voor ik hier kwam) en leerde ik de basics van hoe Belgen zich gedragen. Meestal voel ik me dus niet als een vreemdeling hier, maar er zijn nog altijd dingen die ik hier elke dag opnieuw ontdek.

 

 

De Belgische ‘Big 4’ zijn bereikt!

Gent, Brussel, Antwerpen en Brugge. Voor de meeste mensen zijn dat de vier Belgische steden waarvoor je wilt betalen als je als toerist naar België komt. Ik heb een toeristische gids (in het Grieks) over België en deze vier steden werden op de cover vermeld. Ik heb ze ondertussen allemaal bezocht, dus kan ik zeggen dat ik de belangrijkste steden gezien heb. En als ik mijn EVS-opleiding in Dilbeek bij aankomst er nog bijtel, zag ik zelfs meer! Maar België heeft zo veel mooie plaatsen, dus heb ik nog veel werk te doen om te kunnen zeggen dat ik in staat was om er genoeg te bezoeken. Mijn collega Mathias, van Onafhankelijk Leven, vertelde me vele keren dat ik naar Oostende moet gaan omdat het daar zeer leuk is, dus zal dat misschien mijn volgende bestemming zijn!

Werken aan de belangrijkste onderdelen van Onafhankelijk Leven

Deïnstitutionalisering en budget voor Persoonlijke Assistentie zijn twee basiselementen wanneer we spreken over een onafhankelijk leven. Hieraan werken en kennis verwerven zijn belangrijke onderdelen gedurende mijn Erasmus ervaring. Ik heb veel geluk, want dankzij mijn mentor Peter heb ik de mogelijkheid om elke dag rond deze onderwerpen te werken.
Met betrekking tot de deïnstitutionalisering, ben ik actief betrokken bij het werk van de “Europese Expert Groep rond de Overgang van Institutionele naar gemeenschaps gestuurde zorg (EEG)”. We kregen enkele zeer bruikbare opleidingen met mensen van de Europese Commissie, waarin we interessante resultaten boekten en tot een positief eindresultaat kwamen. Ik kreeg ook de verantwoordelijkheid voor de communicatie-taskforce van de EEG, die mij een meer actieve rol en ervaring geeft.
In tegenstelling tot het Persoonlijk Assistentie Budget, heb ik niet direct iets te maken met de EEG en het werk van de “Alliantie tegen de besparingen" binnen de gehandicaptenzorg, die hier rechtstreeks verband mee houdt. Wanneer noodzakelijke maatregelen mensen met een handicap raken, is het Persoonlijk Assistentie Budget meestal één van de eerste dingen waarop er bespaard wordt. Enkele dagen geleden organiseerde de alliantie een zeer succesvol rondetafelgesprek in het Europees Parlement, waar vele parlementsleden aanwezig waren die betrokken werden in de discussie. Ik ben er trots op dat ik kan zeggen dat ik (en mijn Persoonlijke Assistent Maria, die een schitterende job deed, dus wil ik haar publiekelijk bedanken) ook een belangrijke rol speelden in deze meeting.

Ontgoocheling in ’t Kuipke

’t Kuipke is een historische fietspiste in Gent die elk jaar het toneel is van de “Zesdaagse van Gent”, een wereldbekend fietsevenement. Hoewel we in Griekenland niet vertrouwd zijn met wielrennen, hou ik van de sport en wilde ik absoluut dit evenement, dat hier als zeer belangrijk geldt, bijwonen. In Griekenland heb ik hier niet veel de kans toe. Toen ik hoorde dat Onafhankelijk Leven ging deelnemen aan het evenement met een fondsen werving stand, sprak ik onmiddellijk mijn interesse uit om hieraan deel te nemen. Zo zou ik Onafhankelijk Leven wat kunnen helpen aan de stand, wat de reden is voor mijn aanwezigheid hier en anderzijds zou ik het evenement kunnen bijwonen. Een win-win-situatie dus!
Toen de grote dag kwam, had ik twee grote vergaderingen in Brussel tot ‘s middags. Daarna vroeg ik mijn taxichauffeur om mij onmiddellijk af te zetten aan ’t Kuipke. Daar ontmoette ik enkele ambassadeurs van Onafhankelijk leven en andere medewerkers. Na enige tijd was de tijd gekomen voor ons om binnen de fietsomgeving te gaan, om zo de fietsers in actie te zien. Tot dan dachten we dat er een toegankelijke ingang zou geweest zijn voor ons. Maar we hadden het mis en niemand had ons hierover ingelicht. Er waren trappen. Vele trappen. Dus stelden de medewerkers, die vriendelijk en gewillig waren, voor om ons te dragen. Maar ik weigerde, want enerzijds is het gevaarlijk en anderzijds aanvaard ik zulke dingen doorgaans niet, om de organisatoren duidelijk te maken dat het toegankelijk moet gemaakt worden. Ik denk dat het goed is om ze soms een schuldgevoel te geven en ze een stuk verantwoordelijk te stellen, want anders veranderen ze nooit iets in de toekomst.
Dit was dus veruit de grootste teleurstelling in mijn eerste drie maanden in België. Eigenlijk was dit, nu ik er zo over denk, de enige teleurstelling die ik tot nu toe had. Deze EVS gaat zeer goed voor mij!

Bedankt om dit te lezen. Blijf me volgen voor de volgende artikels en een gelukkig kerstfeest aan iedereen gewenst! 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord