Advieslijn 03 808 22 99

Van de blik van anderen hoef ik me niets aan te trekken

Geschreven op do 14 juni, 2018 door Cor Van Damme in de categorie Getuigenis

Van de blik van anderen hoef ik me niets aan te trekken

Anaïs zal op 1 juli onze filmvertoning van Defiant Lives inleiden. We kijken uit naar haar boeiende visie op het thema van deze topfilm. Maak kennis met deze knappe schrijfster in dit artikel. 

Kan jij jezelf kort voorstellen?

Ik ben Anaïs Van Ertvelde (30) schrijfster, historica en podcastmaakster. In die volgorde denk ik. Schrijven en podcasts maken doe ik samen met Heleen Debruyne bij Vuile Lakens. Een podcast en boek over lichaam, gender, seksualiteit; en de geschiedenis daarvan. Schrijven doe ik ook in m’n columns voor De Morgen waarin ik het wel vaker over fysieke beperkingen heb, en als historisch onderzoekster aan de Universiteit van Leiden.

Jouw onderzoek aan de Universiteit draait rond het thema ‘handicap’. Kan je ons uitleggen waarover het precies gaat?

Rethinking Disability. Zo heet het bredere onderzoeksproject waar ik deel van uitmaak. Samen met vier andere historici gaan we de impact na van het Internationaal Jaar van Personen met een Handicap dat door de Verenigde Naties in 1981 wereldwijd werd georganiseerd. Net op het moment dat we belangrijke verschuivingen zien in hoe organisaties en overheden maar ook mensen met een beperking zelf naar handicaps kijken.  Niet alleen als een zaak van medische ondersteuning of naastenliefde maar als een zaak van mensenrechten en identiteit. Zelf richt ik me daarbij op landen aan beide kanten van het IJzeren Gordijn: Polen, Canada en ook België. Handicapsactivisten die zich nog wat van dat jaar herinneren, mogen me altijd mailen (lacht).

Jij hebt zelf een beperking. Vind je dat dit jouw persoonlijke groei heeft tegengehouden? 

Het feit dat mijn rechterarm korter is dan gemiddeld heb ik nooit als erg belemmerend ervaren. Het is een asymmetrie waar ik mee geboren ben, dus dit lijf voelt gewoon als het mijne. Zoals het altijd geweest is. Had ik mijn leven op een onbewoond eiland doorgebracht, het was me waarschijnlijk nooit te binnen geschoten dat er iets ‘anders’ aan me is. Bovendien is het nu eenmaal het soort van handicap dat niet erg veel functiebeperking met zich meebrengt. En heb ik altijd bureaujobs gehad, waarbij handenarbeid minder van tel is.

Bij een duidelijk zichtbare handicap zoals de mijne, ligt veel van wat lastig is in de blik van andere mensen. Ik had gelukkig al snel door: ik hoéf me daar helemaal niets van aan te trekken. Van de blik van anderen. Niet wat handicap betreft, maar ook niet wat heel wat andere zaken betreft. Op die manier is mijn handicap dus zelfs een soort van je m’en foutistische bevrijding voor me geweest.

Veel mensen met een beperking willen maatschappelijke verandering. Hoe belangrijk is de beweging van mensen met een beperking zelf in deze context?

Als historica van sociale bewegingen kan ik natuurlijk niet anders zeggen dan: heel belangrijk! Maatschappelijke veranderingen komen er pas wanneer mensen zichzelf als collectief gaan organiseren en maatschappelijke eisen formuleren. Het activisme van mensen met een beperking is vaak minder bekend bij het grote publiek. De geschiedenis ervan, daarover krijgen we niets te horen op de schoolbanken. Vandaar dat ik het natuurlijk geweldig vind om de documentaire Defiant Lives in DOK in te leiden. 

Ondertussen lopen de inschrijvingen voor de vertoning binnen. Het is gratis en het gaat door op een toffe plek met hapjes en drankjes. Schrijf je hier snel in! Meer info en de trailer vind je hier. 

Anaïs is bezig van een hele hoop projecten. Voor de geïnteresseerden:
Hier kan je naar de podcasts 'Vuile lakens' luisteren waarin Anaïs heel geestig uitweidt over lichamen en seks.
Meer info over het onderzoektsproject Rethinking Disability vind je hier. http://rethinkingdisability.net/

Foto door Romain Menke

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord