Advieslijn 03 808 22 99

Vaccineer ook mensen met een handicap in een thuiscontext zo snel mogelijk

Geschreven op do 14 januari, 2021 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Vaccineer ook mensen met een handicap in een thuiscontext zo snel mogelijk

Onafhankelijk Leven volgt de informatie over de vaccinatiestrategie op de voet. We stellen vast dat mensen met een handicap in een thuiscontext nog niet meegenomen worden. 

De woonzorgcentra komen als eerste aan de beurt, gevolgd door het zorgpersoneel en de collectieve zorginstellingen met kwetsbare personen, waaronder een aantal voorzieningen voor mensen met een handicap. Daar zijn we blij mee. In de 2de fase komen alle 65 plussers, mensen met gezondheidsklachten en essentiële beroepen aan bod. Ook hier zijn we blij om. In een derde fase is het de beurt aan iedereen ouder dan 16 jaar.

Maar wat met mensen met een handicap in een thuiscontext?

Mensen met een handicap die risicopatiënt zijn en thuis wonen, al dan niet in gezinsverband, vormen ook een heel kwetsbare groep. Keer op keer missen wij hen in de communicatie van de overheid. 

De nood is even hoog bij mensen met een handicap die thuis wonen. Veel gezinnen leven al bijna een jaar in een nog striktere isolatie dan de rest van de samenleving. Mantelzorgers hebben angst om zelf ziek te worden en hun zorgtaken niet meer te kunnen opnemen. Ze hebben schrik om hun kind of partner te besmetten. Vele mensen met een handicap zien hun netwerk wegvallen. Omwille van de covid-maatregelen of uit angst om hen te besmetten durven zorgverleners, mantelzorgers  niet komen helpen. De isolatie en eenzaamheid bij deze groep is groot.

Enquêtes

Onafhankelijk Leven en partnerorganisatie De Ouders namen 2 enquêtes af: één enquête bij 150 gezinnen met kinderen (zowel minder- als meerderjarigen) met een beperking, een andere enquête bij 100 volwassenen met een handicap.
Uit beide enquêtes blijkt dat meer dan 90 % van de respondenten het heel belangrijk vindt om prioritair een vaccin te krijgen. Ook wanneer het gezinslid met een handicap geen risicopatiënt is. Voor ruim 70% van de gezinnen uit de enquêtes is het heel belangrijk dat niet alleen de persoon met een handicap wordt ingeënt maar eveneens de ouders, brus of kind die als mantelzorger optreden.
 
Onze wensen
 
Onafhankelijk Leven en De Ouders roepen beleidsmakers  op om mensen met een handicap en hun omgeving zo snel mogelijk te vaccineren, net zoals mensen in een voorziening. Wij vragen dat ook de mantelzorger(s)/assistent(en) van de persoon met een handicap mee in deze prioritaire groep worden gevaccineerd.

Waarom?

  • In de noodzakelijke zorg die dienstverleners aan huis verstrekken kan de 1,5 m afstand vaak niet bewaard worden. Vaccinatie kan de mensen met een handicap thuis beschermen.
  • Ook de mantelzorgers hebben bescherming nodig. Zij mogen niet uitvallen, want dan valt ook de hulp weg. 
  • Vaccinatie zorgt er ook voor dat de noodzakelijke therapieën en dagbestedingsactiviteiten veiliger en frequenter kunnen doorgaan. Zo vermijd je op langere termijn ook andere bijkomende medische en sociale problemen.

Onafhankelijk Leven en De Ouders hopen dat de overheid bij het uittekenen van de vaccinatiestrategie hiermee rekening houdt.
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord