Advieslijn 03 808 22 99

Vaccinatiestrategie: vergeet mensen met een handicap in een thuisomgeving niet

Geschreven op vr 8 januari, 2021 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Vaccinatiestrategie: vergeet mensen met een handicap in een thuisomgeving niet

Net als iedereen hopen we dat de coronacrisis in 2021 zal bedwongen worden. Maar voor we zover zijn, zullen we nog moeilijke maanden doormaken. Nu de overheid de vaccinatiestrategie aan het uittekenen is, vragen we met aandrang om deze keer mensen met een handicap en hun assistenten, vrijwilligers, mantelzorgers, ...  niet te vergeten.  

De coronacrisis heeft grote impact op mensen met een handicap. Zij voelen zich sinds de start van de coronapandemie vaak vergeten. Vandaag wordt de vaccinatiestrategie verder uitgerold. Mensen met een handicap die in een thuiscontext wonen hopen dat zijzelf én hun netwerk, essentieel omwille van de zorg en hulp die het hun biedt, heel snel aan bod kan komen.  

Paniek en onzekerheid

Half maart vorig jaar werd onze advieslijn overspoeld met bezorgde vragen van mensen met een handicap. Bijna de helft van onze leden kon niet meer terecht in hun zorgvoorziening en moest halsoverkop op zoek naar een alternatief om thuis de noodzakelijke zorg en therapie te krijgen. Dat zorgde voor paniek en onzekerheid.

De overheid rolde snel steunmaatregelen uit voor verschillende doelgroepen, maar vergat daarbij mensen met een handicap. Zij hadden het gevoel dat ze aan hun lot werden overgelaten.
Onafhankelijk Leven vzw kwam – samen met andere organisaties - in actie totdat mensen met een handicap de extra ondersteuning kregen waar ze recht op hebben. 

Het kan dus wel

Gelukkig staken heel wat beleidsmakers hun nek uit. Veel van onze aanbevelingen en die van de coronacommissie werden opgevolgd en in praktijk gebracht, waardoor in het coronabeleid ook aandacht kwam voor de bijzondere noden van mensen met een handicap. Ook het kabinet van minister Beke zette hier mee zijn schouders onder.
Heel wat steden en gemeenten gaven daarbij het goede voorbeeld en startten actieve contactnames met hun kwetsbare bewoners op. Ze belden hen op, om precies te weten er nodig is en hoe ze daarop kunnen inspelen. Het kan dus wel.

Ook in de vaccinatiestrategie 

Vandaag rolt de overheid in haar communicatie de vaccinatiestrategie verder uit.  De goedkeuring van het Moderna-vaccin door het Europees Geneesmiddelenagentschap laat dit toe.  Ziekenhuizen, zorgverleners in de eerste lijn en collectieve zorginstellingen met kwetsbare personen - zoals een aantal VAPH-voorzieningen met oudere gebruikers  - starten parallel met vaccineren in februari. Daar zijn we blij mee. Op de website van het VAPH vind je hier steeds de meest recente informatie met een stand van zaken van de vaccinatiestrategie.

Maar ook mensen met een handicap die thuis wonen stellen zich heel veel vragen. De ongerustheid is groot. Opnieuw krijgen we veel ongeruste vragen van mensen met een handicap. Gaan zij weer vergeten worden? Dankzij de hulp van hun assistenten, mantelzorgers, vrijwilligers, medewerkers uit deeleconomie, ... wonen mensen met een handicap thuis.  

Er is een specifieke groep van mensen met een handicap die risicopatiënt zijn en die gebruik maken van vrijwilligers, mantelzorgers,  assistenten en anderen voor de waardevolle zorg en ondersteuning thuis. Zij doen eigenlijk zorgkundige taken, maar onder welke prioritaire groep vallen zij?

Het is normaal dat er heel wat mensen met een handicap of mensen die een geliefde hebben met een handicap, heel ongerust zijn nu. Want als zij en hun omgeving vergeten worden, zal hun lockdown nog langer duren. Zal de overheid bij het uitstippelen van de vaccinatiestrategie ook met hen rekening houden? Of veroordelen we hun tot een langere lockdown?

Vergeet ons niet

Daarom onze oproep aan alle overheden, lokaal, Vlaams en federaal: vergeet ook mensen met een handicap in een thuisomgeving niet in de vaccinatiestrategie. Vergeet niet om rekening te houden met hun noden bij het uitstippelen van het coronabeleid. En vergeet ook niet om hen daarvan op de hoogte te brengen en helder te communiceren.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord