Advieslijn 03 808 22 99

'Trakteer me eerst op een pint, vraag daarna waarom ik in een rolstoel zit'

Geschreven op di 19 april, 2016 door Kim Vercruysse in de categorie Nieuws

'Trakteer me eerst op een pint, vraag daarna waarom ik in een rolstoel zit'

Xander is één van de bezielers van Wheelchairity. Oorspronkelijk bedoeld als eenmalig benefietfestival, nu een jaarlijks concert voor jong en oud, op wielen of niet, tvv organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking. Ook Xander zit in een rolstoel. Hoe dat komt? Dat vertelt hij je graag, maar trakteer hem aub eerst op een pint.

Hoe het komt dat ik in een rolstoel zit? De vraag op zich stoort me niet maar goed, ik heb wel betere dingen te doen dan mijn levensverhaal in het oor van de geïnteresseerde te brullen tijdens een concert of op een feestje. En toch ben ik altijd zo vriendelijk mijn standaardantwoord op te dissen of, geef ik toe, een iets dramatischere versie naargelang de diepte van de décolleté.

Een rolstoel onder mijn kont

Zes jaar geleden dacht ik, misschien een beetje naïef, dat die rolstoel onder mijn kont niet veel verandering zou brengen. Alles zou wat moeilijker gaan maar ik zou verder studeren, nog even goed feesten en zelfs vroeger alleen gaan wonen dan gepland.

Zes jaar later denk ik, misschien een beetje realistischer, dat die rolstoel onder mijn kont toch wel veel veranderd heeft. Al ben ik niet ontevreden. Het studeren loopt op zijn eind. Ik amuseer me op feestjes en concerten, alleen moet ik de mensen nog leren me eerst een pint te trakteren voor ze om mijn levensverhaal vragen. Ik woon alleen en hou van de zelfstandigheid.

Wat opvalt als je plots je benen inwisselt voor een rolstoel is dat de samenleving best wel wat meer toegankelijkheid en inclusie kan gebruiken. Een half uur lang moeten zoeken naar een toegankelijk café als je ongepland iets met vrienden wil gaan drinken, probleemloos naar alle grote festivals kunnen maar niet binnen geraken bij de bakker in je straat: het zijn dingen die mij en mijn vrienden toen pas opvielen terwijl ze dagelijkse realiteit zijn voor rolstoelgebruikers.

Wheelchairity

Maar je kan erover zagen of de nood aan meer toegankelijkheid en inclusie op een leuke manier duidelijk maken. Dat willen we doen op Wheelchairity. Sinds de eerste editie in 2012 werd Wheelchairity, oorspronkelijk bedoeld als éénmalig benefietfestival, een jaarlijks evenement waar iedereen, jong en oud, op wielen of niet, ten volle kan genieten van de festivalsfeer en waarbij telkens geld ingezameld wordt voor organisaties die zich inzetten voor inclusie en zelfstandigheid van personen met een beperking, Er kan gezaagd worden over de nood aan meer toegankelijkheid en inclusie maar je kan dat idee evengoed overbrengen met een pint in de hand.

Op zaterdag 7 mei 2016 is het weer zover, Wheelchairity editie numméro 5 in Jette: overdag een sfeervol festival dat naar de avond toe overgaat in een topfeestje waarvan ons publiek de reputatie al kent. Ik ga alvast genieten van de optredens, animatie, de sfeer en proberen de mensen niet ongevraagd lastig te vallen met mijn levensverhaal.

Wanneer?
Zaterdag 7 mei, van 13u tot 1u

Waar?
Poelbosdomein
Laarbeeklaan 100, 1090 Jette (vlakbij de afrit)

Ten voordele van?
Onafhankelijk Leven vzw

Meer informatie?
www.wheelchairity.be
'Wheelchairity 2016' op facebook

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord