Advieslijn 03 808 22 99

Toegegeven, het studentenleven ligt mij wel met dank aan mijn persoonlijke assistentie

Geschreven op do 27 augustus, 2015 door Karen De Wilde in de categorie Advieslijn

Toegegeven, het studentenleven ligt mij wel met dank aan mijn persoonlijke assistentie

Brent vertelt vanuit zijn eigen ervaringen hoe hij dankzij persoonlijke assistentie kan genieten van zijn studentenleven. Hij sluit ook af met enkele tips voor andere budgethouders die overwegen te starten in het reguliere onderwijs of gaan starten volgende week.

Brent vertelt vanuit zijn eigen ervaringen hoe hij dankzij persoonlijke assistentie kan genieten van zijn studentenleven. Hij sluit ook af met enkele tips voor andere budgethouders die overwegen te starten in het reguliere onderwijs of gaan starten volgende week.

Het schooljaar komt in zicht. In september start ik mijn laatste schooljaar in het secundair onderwijs, richting Kantoor.
Misschien tot groot jolijt van de ene of net tot grote spijt van de andere. Toegegeven, het studentenleven ligt mij wel. Het naar school mogen en kunnen gaan is voor mij nu nog steeds een zinvolle en leerrijke dagbesteding.

Dankzij de aanwezigheid van mijn Persoonlijk Assistent kan ik zelf ervaren wat het studentenleven is. Mocht zij/hij er gedurende al die jaren niet geweest zijn dan had mijn schoolcarrière er allicht helemaal anders uitgezien.

Door mijn assistent voel ik me ook goed op school omdat ik weet dat ik op haar beroep kan doen wanneer ik hulp nodig heb.
Ik ben nog volop bezig met het afnemen van sollicitaties bij kandidaat-assistenten om mij te helpen op school vanaf volgende week.

Als voorbereiding op het komende schooljaar is er een vergadering voorzien samen met het schoolteam, gon-leerkracht, ouders, persoonlijk assistent en mezelf. Hier wordt overlopen wie welke taken op zich zal nemen.
Door mijn motorische handicap heb ik vooral praktische ondersteuning nodig. Deze ondersteuning wordt geboden door mijn assistent. Zij is tijdens de schooluren permanent stand-by op de school. Zij neemt in mijn plaats notities, meestal digitaal op mijn laptop.
Zij verzorgt mijn toiletbezoek en zorgt ervoor dat alles binnen handbereik ligt voor mijn lunch. Zij zorgt ook voor het vervoer naar de kiné die ik probeer vast te leggen tijdens enkele springuren. Ook na school helpt ze mij soms met het uittypen van huiswerk.

Indien er zich toch eens een probleem stelt op school, probeer ik samen met mijn ouders en de GON-begeleiding tot een oplossing te komen.
Af en toe gaan we op uitstap met de klas en gaat de assistent ook mee met mij. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan.

Om af te sluiten geef ik jullie graag nog volgende tips:

- Voor de start van het schooljaar samen met de assistente kennis maken met nieuwe leerkrachten. Deze kennismaking gebeurt beter niet in de klas op de eerste schooldag.
- Zeker bij de start van het schooljaar is communicatie belangrijk tussen alle partijen, maar dit blijft eigenlijk het hele schooljaar belangrijk. Op tijd afspraken maken zorgt voor een vlotte samenwerking.
-De assistent mag niet op de voorgrond treden binnen de school. Het is de student die school loopt, de taak van de assistent is er voor zorgen dat het mogelijk wordt en blijft.
- Op regelmatige basis een functioneringsgesprek plannen met je assistent: wat gaat goed? wat kan beter? Geef de assistent ook ruimte om feedback te geven over haar rol als assistent voor jou. Wat vind ze leuk om te doen, wat niet?


Onafhankelijk Leven vzw wenst iedereen een vlotte start van het nieuwe schooljaar. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord