Advieslijn 03 808 22 99

Toch geen PAB-toekenningen voor de meest prioritaire kinderen dit najaar

Geschreven op ma 12 oktober, 2020 door Wendelien De Baere in de categorie Assistentie

Toch geen PAB-toekenningen voor de meest prioritaire kinderen dit najaar

In september mochten we goed nieuws delen. De Vlaamse regering maakte geld vrij voor nieuwe PAB-toekenningen. Naast een groep van 139 langstwachtende kinderen, zouden ook zo’n 100 kinderen, die het meest dringend zorg nodig hebben, dit jaar een persoonlijk assistentiebudget ontvangen. Helaas zijn deze toekenningen uitgesteld omwille van administratieve redenen.

De meest prioritaire kinderen

Momenteel staan er 1.389 kinderen op de PAB-wachtlijst die dringend een PAB nodig hebben. Al deze gezinnen hebben een brief ontvangen met de vraag om een priorchecklist (PTB) in te dienen tegen 31 januari 2021.

Een priorchecklist kan je helaas niet zelf indienen. Je moet dat laten doen door je contactpersoon-aanmelder.

  • Heb je in 2019 al een priordossier ingediend en is de situatie niet veranderd? Dan kan je dezelfde priorchecklist opnieuw laten indienen. Je hoeft dit dus niet helemaal opnieuw te laten invullen, maar het moet wél opnieuw ingediend worden.
  • Is de situatie wel veranderd of heb je nooit eerder een prior ingediend? Dan is het mogelijk om een nieuwe priorchecklist in te dienen. Contacteer je contactpersoon-aanmelder. Hij of zij kan jouw prior indienen.

Oorspronkelijk was gepland dat alle priorchecklisten in oktober zouden ingediend worden, zodat een commissie (de IRPC) alle priorvragen kon behandelen in december. Daardoor zouden 100 kinderen in januari 2021 hun PAB-budget kunnen opstarten.

Vertraging tot 2021

Helaas lieten de contactpersoon-aanmelders aan het kabinet kennen dat ze meer tijd nodig hebben voor het invullen en indienen van de priorchecklists (PTB’s). Daarom is de datum waarop de priorchecklists moeten ingediend worden helaas verschoven van 2 november 2020 naar 31 januari 2021.
Daardoor zullen de nieuwe PAB-toekenningen pas eind maart 2021 plaatsvinden.

Onafhankelijk Leven vindt dat onaanvaardbaar. Gezinnen die al jarenlang wachten op een budget, moeten nu nog langer wachten omdat er administratief oponthoud is bij het indienen van de priorchecklists.

Tijd voor administratieve vereenvoudiging

Meer nog: we stellen ons zelfs de vraag waarom gezinnen die wachten op een budget elk jaar opnieuw hun prioriteit moeten laten bepalen door een MDT ook als er niets is veranderd in hun situatie? En waarom mogen gezinnen de priorchecklist niet zelf invullen als zij dat willen?

Die administratieve vereenvoudigingen zouden heel wat tijd en werk kunnen besparen waardoor kinderen op de wachtlijst sneller de zorg en ondersteuning krijgen waar ze recht op hebben.

Wat met de langstwachtende kinderen?

De 139 kinderen die het langst op de PAB-wachtlijst staan, hebben dus begin oktober wél goed nieuws gekregen. Zij kunnen hun PAB opstarten en krijgen een waardebon waarmee ze een gratis opstartpakket kunnen aanvragen dat hen op weg helpt.

Heb je een vraag? 

Wil je weten wat je precies moet doen? Onze gratis advieslijn beantwoordt jouw vragen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord