Advieslijn 03 808 22 99

Tips en tricks voor je PAB of PVB tijdens de zomer

Geschreven op di 9 juli, 2019 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Tips en tricks voor je PAB of PVB tijdens de zomer

Heb jij een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of een persoonsvolgend budget (PVB)? Dan hebben wij 5 tips om je budget goed te benutten deze zomer!

Tip 1: Ik wil op vakantie. Hoe pak ik dat aan?

Zie jij jezelf al relaxen op een strandbedje? Of geniet je meer van een bruisende stad? Waar je ook van houdt: vakantie is héérlijk. Een handicap verandert niets aan je zin om te reizen! Maar om een zorgeloze tijd te beleven heb je natuurlijk wel gepaste ondersteuning nodig.

Assistentie op vakantie

Gelukkig kan je met je PAB of PVB een assistent meenemen op vakantie. Wil je met je vaste assistent op reis? Of zoek je een tijdelijke assistent als reisgezel? Alles wat je moet weten staat in onze brochure over reizen met assistentie. We maakten deze infobrochure samen met WeTravel2, een organisatie die reisformules aanbiedt aan personen met een handicap.

Bezoek zeker ook eens de website van vzw Kompaan. Zij bieden geen reisformules, maar wel begeleiding bij daguitstappen, individuele vakanties of groepsreizen. Kompaan gaat samen met jou op zoek naar een geschikte vrijwilliger om je reisdromen waar te maken. Ze zorgen voor de nodige contracten en verzekeringen, zodat zorgeloos genieten voor jou op de eerste plaats staat. Het lidgeld van 15 euro kan je betalen met je PAB of PVB.

Vraag je je af waar je een geschikte assistent vindt? Of hoe je de kosten inbrengt? Neem dan dit artikel door. Vergeet ook niet om tip 4 te lezen over het vrij besteedbaar deel (VBD).

Daguitstap

Lang of ver weggaan is niet nodig om te genieten. Er een dagje tussenuit zijn, doet ook ontzettend deugd.

Heb je een PVB? Scrol naar tip 4 over het vrij besteedbaar deel (VBD). Met dit deel kan je verschillende kosten tijdens een daguitstap betalen.

Heb je een PAB? Heel wat kosten die je assistent deze zomer maakt, kan je ingeven onder indirecte kosten: het eten en drinken, de inkomtickets, de reiskosten, noem maar op. Neem gerust contact op met onze advieslijn als je hier meer informatie over wil.

Op zoek naar een leuke uitstap? En wil je nieuwe mensen leren kennen? Bekijk de website van de Genereuzen en misschien vind je je ‘vriend voor de zomer’ wel. Dit initiatief wil vooral vriendschapsbanden smeden tussen mensen met en zonder handicap. Het is niet de bedoeling dat deze nieuwe vrienden zware zorgtaken op zich nemen. Heb je veel zorg en ondersteuning nodig? Neem dan ook je vertrouwde assistent mee op uitstap.

Tip 2: Je assistent gaat op vakantie. Wat nu?

Niet alleen jijzelf, maar ook je assistent wil de batterijen eens opladen. Maar wat moet jij doen als je vaste assistent met vakantie gaat? Je nood aan zorg en ondersteuning stopt natuurlijk niet. Gelukkig kan je deze periode op verschillende manieren overbruggen. Je kan een tijdelijke assistent aanwerven via :

  • een deeleconomieplatform
  • een interimkantoor zoals Agilitas
  • een vrijwilligersorganisatie zoals Ado Icarus
  • een gratis vacature in de vacaturedatabank van de VDAB.
  • een internationale zoekertjessite zoals workaway.info, waar je voornamelijk tijdelijk inwonende assistenten vindt.
  • een duidelijke vacature op onze website zorgenassistentie.be. Je kan er ook de profielen van kandidaat-assistenten bekijken.

Tip 3: Jobstudent

Zoals hierboven vermeld, mag je met je PAB of PVB ook een studentenovereenkomst afsluiten. Dit doe je best via een interimkantoor of een sociaal secretariaat. Wil je graag een jongere de kans geven om zijn of haar eerste werkervaring op te doen? Een jobstudent vind je via studentenjob.be. Je kan ook je vacature plaatsen op zorgassistentie.be of in de vacaturedatabank van de VDAB.

Wist je trouwens dat je ook familie mag aannemen als jobstudent? Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Meer info vind je in dit artikel

Tip 4: Vrij besteedbaar deel (VBD)

Wist je dat je een deel van je PVB-budget mag uitgeven zonder dat je het moet verantwoorden aan het VAPH? Deze meevaller heet het vrij besteedbaar deel (VBD).

Zin om op een zonnige dag een terrasje te doen? Het drankje van je assistent mag je trakteren met je VBD. Of schuimen jullie liever samen de zomerfestivals af? Dan kan je er het inkomticket/drankje/maaltijd van je assistent mee betalen. Handig, hé? Klik hier om er meer over te weten te komen. 

Opgelet! Het VBD is géén extra budget, maar een onderdeel van je totaalbudget. Hou daar rekening mee.

Heb je geen PVB, maar een PAB? Dan kan je helaas het VDB niet gebruiken. Wat wel kan, is de verschillende kosten van je assistent ingeven onder indirecte kosten in het portaal van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dat gaat over eten en drinken, de inkomtickets, de reiskosten (bus, trein, tram, vliegtuig) en zelfs de overnachtingskosten van je assistent. Op die manier kan je heel wat van de extra zomerkosten met je budget betalen.

Tip 5: De festivalzomer

In de zomer barst ook het festivalseizoen los. Spreekt de line-up van een bepaald festival je enorm aan? Laat je niet afschrikken door je handicap. Vraag de organisatoren gerust naar de toegankelijkheid. Of check eens bij familie en vrienden die er al geweest zijn. Sommige festivals voorzien trouwens gratis assistenten. Zo werken bijvoorbeeld Pukkelpop en Alcatraz samen met Inter vzw, waardoor je tijdens het festival volledig gratis beroep kan doen op deze Inter-assistenten. Vraag zeker eens na bij Inter wat deze assistenten voor jou kunnen betekenen. Misschien moet je geen eigen assistent meer meenemen naar het festival. Zo kan je weer wat kosten uitsparen!

Pukkelpop of Alcatraz bekoren je niet? Hier vind je nog andere toegankelijke festivals en evenementen.

Je kan natuurlijk steeds zelf assistentie voorzien. Verschillende kosten in het kader van een festivalbezoek mag je betalen met het vrij besteedbaar deel van je PVB-budget. Lees tip 4 hierboven over het vrij besteedbaar deel zeker nog eens na.

Vragen of eigen tips?

Heb je zelf nog een goede tip? Deel ze met andere budgethouders via de Facebookgroep De budgethouders.

Of zit je met een vraag? Stel ze aan onze experts van de advieslijn op het nummer 09 395 55 10 of via een mailtje naar advies@onafhankelijkleven.be. We helpen je graag verder.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord