Advieslijn 03 808 22 99

'Ik ben 25 en woon in een serviceflat. Écht niet de bedoeling dat ik hier blijf'

Geschreven op do 3 januari, 2019 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

'Ik ben 25 en woon in een serviceflat. Écht niet de bedoeling dat ik hier blijf'

Tine is 25, lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte waardoor ze een fysieke en visuele beperking heeft, en heeft ook een kleine gestalte. Ze woont in een serviceflat verbonden aan een woonzorgcentrum. Dat is goed nu, maar ze heeft grotere plannen in de toekomst.

Dag Tine, wat is je woonsituatie nu?

Ik woon in een serviceflat die verbonden is aan een woonzorgcentrum. Onder de serviceflats is er een dienstencentrum, wat een pluspunt is. Ik doe er vrijwilligerswerk en kan er altijd terecht. Maar het is zeker niet de bedoeling dat ik hier blijf wonen.

Ik heb een veilig gevoel in mijn flatje, ik ken mijn buren en er is veel mogelijk op gebied van zorgverlening en hulpverlening. Mijn grootste gemis is het contact met leeftijdsgenoten. Ik zou graag meer actieve dingen willen doen met mijn toekomstige buren.


Jij bent op zoek naar mensen om een nieuwe woonvorm op te zetten. Vanwaar komt die nood?

Ik droom er al lang van om in een project te kunnen stappen waar ik me echt goed voel, waar ik op alle vlakken mezelf kan zijn. Jammer genoeg ben ik dat project nog niet tegengekomen. 

In mijn zoektocht naar mijn droomwoonvorm merk ik dat het aanbod te beperkt is. De projecten die bestaan richten zich voornamelijk op mensen met een mentale, zware fysieke beperking of senioren. Voor mensen met een zware fysieke beperking zijn er focus woningen of ado Icarus. Hun bewoners zijn zwaar hulpbehoevend. Als je in zo’n project stapt, moet je je persoonsvolgend budget (PVB) volledig afgeven.


Wat is jouw ideale woonvorm?

Het contact met leeftijdsgenoten is zeker belangrijk. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om zelfstandig mijn budget in te zetten voor dingen die ik kies. Voor mij is het belangrijk dat ik zelf kan bepalen wie er mij ondersteuning biedt en op welk moment van de dag.

Ik denk dat mijn ideale woonvorm de volgende is: een huis/flat/appartement dat ruim genoeg is voor minstens met 2 personen. Ik denk dat als je met meerdere zorgvragers in een zelfde gebouw/omgeving woont, er een grotere flexibiliteit mogelijk is. Als je met meerdere personen dezelfde hulpverleners hebt, ondervind ik nu al dat er meer kan geschoven worden in de uren van de hulpverlening. Daarnaast zou ik ook een alarmsysteem willen waar ik, indien nodig, kan op terugvallen. Deze heb ik nu ook en dit geeft mij echt een geruststellend gevoel.

Mij lijkt het praktisch handig als er verschillende mensen met een PVB in eenzelfde gebouw wonen. Ik denk dat voor bepaalde zaken ondersteuning kan gedeeld worden. Bijvoorbeeld voor taken in het huishouden. Ik dacht ook om een systeem te maken om assistenten een paar uur per week/maand te delen om bijvoorbeeld naar een arts te gaan. Als er iedere dag iemand van permanentie is, heeft iedereen meer mogelijkheden om momenten voor consultaties in te plannen.

Ik zou graag ergens wonen waar er verschillende mogelijke plaatsen zijn om vrijwilligerswerk te doen.
 

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord