Advieslijn 03 808 22 99

Tegen besparingen op beheerskosten zeggen wij duidelijk “nee”

Geschreven op di 30 juni, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Tegen besparingen op beheerskosten zeggen wij duidelijk “nee”

Minister Beke wil vanaf 2021 nog steeds 2 miljoen besparen bij mensen die met een persoonsvolgend budget via cash werken. Hij wil namelijk de beheerskosten verlagen van 11,94% naar 10%. Dit zou een grote impact hebben op mensen die op die manier werken. Onafhankelijk Leven aanvaardt deze besparingsmaatregel niet, er mag niet bespaard worden op de ondersteuning van mensen.

Lees ook de getuigenis van assistent Sven: 'Als u op dit budget bespaart, kom ook ik in de problemen'

Bijvoorbeeld:

Je hebt een persoonsvolgend budget (PVB) in categorie VII van 45868 euro. Je gebruikt dat om je door assistenten thuis te laten helpen in je ondersteuning. Dan krijg je normaal 11,94% beheerskosten bovenop je budget en heb je 51344 euro voor je kosten aan assistentie. Als minister Beke deze besparing doorvoert zou dat bedrag met ongeveer 600 euro zakken. Veel families die werken met een cashbudget zouden zo in de problemen komen.

Niet besparen op zorgbudget

Onafhankelijk Leven aanvaardt deze besparingsmaatregel niet. De minister verwacht van ons dat we zelf met een ander voorstel komen. Maar dat gaan we niet doen. Tenzij we ergens een mogelijkheid zien zonder aan het zorgbudget te raken.

Ja, de voorzieningen hebben wél al moeten besparen op hun organisatiegebonden kosten. En neen, de basiszorg komt hierdoor niet in het gedrang. Besparen op beheerskosten is echter wel besparen op het zorgbudget.

Besparen op beheerskosten is een rechtstreekse aanval op mensen die nu al met een heel lage organisatiekost zelf hun zorg en ondersteuning organiseren. Zij gaan daarbij telkens na hoe ze binnen de grenzen van hun budget er toch het maximum aantal uren zorg en assistentie kunnen uithalen.

Besparen op beheerskosten is ook een discriminatie van een specifieke groep van budgethouders, namelijk diegene die met een PVB cash werken. Wij hebben geen idee waarom precies zíj de rekening moeten betalen.

In het regeerakkoord staat “Voor de ondersteuning van kwetsbaren maakt de Vlaamse Regering de nodige budgetten vrij. Deze gaan bij voorkeur naar de mensen zelf in plaats van de structuren.” Besparen op zorgbudgetten druist hier dan ook tegenin.

Onafhankelijk Leven wil wel meezoeken of er kan worden bespaard op structuren, allerlei procedures en subsidies die geen rechtstreekse gevolgen hebben voor de zorg en ondersteuning voor mensen met een handicap.

We overleggen daarom de komende weken met andere bijstandsorganisaties en gebruikersorganisaties.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord