Advieslijn 03 808 22 99

Seksuele dienstverlening en je budget

Geschreven op wo 5 september, 2018 door Brandberries in de categorie Assistentie

Seksuele dienstverlening en je budget

Personen met een beperking die geconfronteerd worden met uitdagingen op vlak van seksualiteit en intimiteit kunnen daarvoor terecht bij Aditi vzw. Momenteel zijn zij de enige vergunde zorgorganisatie die hier rond werken. Maar welke hulp kan je precies bij hun krijgen? En kan je dit betalen met je budget? Wij zetten voor jou alles op een rijtje.

Wat doen ze?

Aditi vzw is door het VAPH erkend als vergunde zorgaanbieder en werkt rond het thema intimiteit en seksualiteit bij mensen met een handicap en senioren. Als je door je handicap vragen hebt betreffende seksualiteit of niet zelfstandig tot intimiteit en seksualiteit kan komen, kunnen zij je hierover informeren en ondersteunen. Maar ook je netwerk, zoals je familie, partner of zorgverleners kunnen bij hun te rade gaan. Aditi vzw krijgt zo meer dan 700 nieuwe (aan)vragen per jaar.

Je kan bij hun terecht voor zeer uiteenlopende vragen. Dit kan gaan van ouders helpen om goed om te gaan met de seksuele ontwikkeling van hun kind met een handicap, tot een koppel waarvan één van de partners een handicap heeft verworven adviseren in de aanpassing van hun seksleven, en zelfs zoeken naar aangepaste seksspeeltjes of vragen in verband met genderidentiteit verduidelijken. Maar ook ondersteuning in de vorm van concrete seksuele dienstverlening behoort tot de mogelijkheden.

Een medewerker van Aditi komt dan aan huis om samen met jou te bespreken wat je situatie is en welke vragen je hebt. Aditi geeft je de nodige info en advies of ze gaan samen met jou op zoek naar een geschikte oplossing. Mocht uit dit gesprek blijken dat de juiste oplossing bestaat uit seksuele dienstverlening gaan zij jou in contact brengen met de meest geschikte dienstverlener. Aditi werkt in dit verband samen met een 80-tal opgeleide dienstverleners over heel Vlaanderen.

Aditi en je budget?

De diensten van Aditi vzw hebben ook hun prijs. Deze kan je op hun website terugvinden. Omdat ze een erkende voorziening zijn kan je de gesprekken met aditi inbrengen in je PVB, zowel in cash als in voucher betalen. Als je hun laat weten dat je een budget hebt kunnen zij hiervoor alles in orde brengen. Ook personen die onder RTH (rechtstreeks toegankelijke hulp) vallen kunnen gebruik maken van Aditi.
Met een PAB kunnen de kosten van Aditi vzw niet betaald worden, ook al is de budgethouder ouder dan 18 jaar.

Mocht je na de gesprekken gebruik maken van seksuele dienstverlening kan je deze kosten echter niet inbrengen in je budget. 
Uiteraard kan je deze kosten wel betalen met je vrij besteedbaar deel.

Mocht je nood hebben aan aangepaste seksspeeltjes heeft Aditi hier ook een overzicht van en kunnen ze samen met jou op zoek gaan naar wat jou het beste past. Momenteel kan je voor deze speeltjes nog geen tussenkomst krijgen van het VAPH. Tenzij dit hulpmiddel meer dan 300 euro kost want dan kan je een uitzondering aanvragen.
Maar dit is voornamelijk omdat er tot nu toe geen aanvragen voor tussenkomsten zijn geweest. Dus als je een aangepast seksspeeltje nodig hebt kan je dit wel best aangeven bij het VAPH of toch een aanvraag voor een tussenkomst indienen, al is het maar om een signaal te geven.

Voor meer info over wat seksuele dienstverlening en de ondersteuning van Aditi precies inhoudt kan je terecht op hun website.
Heb je nog vragen over hoe dit precies werkt met je budget? Bel of mail onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord