Advieslijn 03 808 22 99

Schrijf je mee voor meer toegankelijkheid?

Geschreven op do 16 september, 2021 door Sofie Jacobs in de categorie Acties

Schrijf je mee voor meer toegankelijkheid?

Heel wat Vlaamse steden en gemeenten hebben de afgelopen jaren inspanningen geleverd om de openbare ruimten toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Maar het kan altijd beter, zo vinden ook een aantal van onze leden. En daarom kruipen ze de komende dagen in hun pen om hun lokale gemeente- of stadsbestuur daarover aan te spreken. En jij kan hen daarbij helpen!

"Ik wil toegang tot mijn geliefde plekken"

De aanzet voor deze briefschrijfactie kwam van Daan Vander Steene, algemeen directeur van NTGent en rolstoelgebruiker. Met een krachtige, open brief richtte hij zich tot alle Gentenaars en het Gentse stadsbestuur. Daan zit nu twee jaar in een rolstoel en de aanpassing is heftig, aldus Daan. Op café of restaurant gaan in eigen stad, dat kan Daan bijna niet meer: “Veel van mijn geliefde plekken zijn niet meer bereikbaar. Soms zijn er trappen of drempels, bijna nergens is er een toilet voor personen met een handicap. Soms voel ik mij gekleineerd door mijn stad. Het maakt me triest, maar ook strijdvaardig."

Signaal in heel Vlaanderen

Die strijdvaardigheid willen we mee ondersteunen en open trekken naar heel Vlaanderen. Met een briefschrijfactie, ondersteund door verschillende organisaties en mensen met een handicap, willen we meer toegankelijkheid en betere mobiliteit vragen in de Vlaamse steden en gemeenten. Want er is nog veel werk aan de winkel!

“Ook al zijn we ons bewust van de gerealiseerde inspanningen van vele steden en gemeenten, de openbare ruimten en andere gebouwen zijn nog lang niet aangepast aan de noden van mensen met een handicap. Zo blijven vele plekken in steden en gemeenten onbereikbaar”, aldus Dave Ceule, algemeen directeur van Onafhankelijk Leven. "België heeft in 2009 het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap geratificeerd. Ons land beloofde daarmee om een inclusieve samenleving te realiseren waarin mensen met een handicap zich niet moeten aanpassen aan hun omgeving, maar wel andersom.”

Laat van je horen

Daan schreef een krachtige open brief en stuurde daarmee een duidelijk signaal naar het lokale stadsbestuur. En jij kan dat ook! Schrijf je stads- of gemeentebestuur aan en laat hen weten op welke punten er nog verbetering mogelijk is. Zet toegankelijkheid mee op de (lokale) politieke agenda.

Ben je niet zo'n schrijftalent? Dan kan je ook aan de slag met de voorbeeldbrief. Je hoeft hem enkel te downloaden, aan te passen en aan te vullen met jouw specifieke voorbeelden en op de bus te doen.

Download hier de voorbeeldbrief

Onze ambassadeurs doen ook mee!

Ook de ambassadeurs van Onafhankelijk Leven zetten zich in voor een meer toegankelijke maatschappij.

Sam is rolstoelgebruiker en woont in Sint-Niklaas waar er al geregeld overleg is tussen rolstoelgebruikers en het stadsbestuur. Op sommige plaatsen gebeurden er al goeie aanpassingen, maar de mentaliteit en de houding van de inwoners ten opzichte van rolstoelgebruikers moeten volgens Sam zeker nog veranderen.

Sam: "Ik heb al geregeld contact met het stadsbestuur om samen na te denken over aanpassingen voor rolstoelgebruikers. Zo kwam er onlangs nog een uitbreiding aan de hondenweide, zodat die ook toegankelijk werd voor rolstoelgebruikers. In onze stad kan je aan verschillende winkels of horecazaken waar de ingang te hoog is ook aanbellen om een hellend vlak te laten leggen. Ik hoop in de toekomst nog andere acties op te zetten."

Fien zit al zes jaar op kot in Leuven en verplaatst er zich met een manuele rolstoel. Haar kot ligt in het centrum van Leuven, alle belangrijke voorzieningen liggen op wandelafstand. 
“De toegankelijkheid is de voorbije zes jaar verbeterd. Het Herbert Hooverplein is bijvoorbeeld na heraanleg veel rolstoelvriendelijker geworden. Sommige voetpaden werden breder gemaakt, maar er is op dat gebied nog werk aan de winkel. Vaak moet ik op straat rijden omdat het voetpad in slechte staat is. De toegankelijkheid van horecazaken en winkels is matig, vaak zijn er drempels of trapjes. Een hellend vlak kan deze hindernis wegnemen, maar vaak kom ik pas achteraf te weten dat er eentje beschikbaar is. Ik hoop dat er in de toekomst steeds meer rekening wordt gehouden met onze noden”, zegt Fien.

Samen sterk

Deze briefschrijfactie is een initiatief van verschillende verenigingen die opkomen voor de belangen van mensen met een handicap: Onafhankelijk Leven, Vlaams Welzijnsverbond, Stan, De Ouders, KVG-Vorming, Gezin en Handicap, FOVIG, SOM, AbsoluutVFGvzw LAW en Piekernie vzw. Door met zoveel verenigingen de handen in elkaar te slaan, hopen we zoveel mogelijk ruchtbaarheid te kunnen geven aan deze actie.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord