Advieslijn 03 808 22 99

Save the date: 5 mei is het Independent Living Day

Geschreven op di 19 april, 2022 door Kurt Jacobs in de categorie Acties

Save the date: 5 mei is het Independent Living Day

Op 5 mei vieren mensen met een handicap uit heel Europa "Independent Living Day". Het is een dag van solidariteit waarbij het belang van onafhankelijk kunnen leven in heel Europa extra in de kijker wordt gezet.

Onafhankelijk Leven neemt actief deel aan deze dag: onze ambassadeurs organiseren een publieksactie op de wekelijkse markt van Sint-Niklaas. Ze gaan er in gesprek met de marktbezoekers en krijgen er het bezoek van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Met de actie vragen ze aandacht voor het belang van onafhankelijk kunnen leven en de rechten van mensen met een handicap.

"Mensen met een handicap hebben rechten, net als iedereen. Deze rechten staan in een apart VN-verdrag dat België in 2009 heeft goedgekeurd. Ons land is verplicht om deze rechten te garanderen en te respecteren, maar voorlopig slagen we er nog niet in om mensen met een handicap een volwaardige plek te geven in onze samenleving. We worden nog te vaak uitgesloten en genegeerd. Daarom is het goed dat we op Independent Living Day aandacht kunnen vragen voor onze rechten. Want een inclusieve samenleving waarin mensen met een handicap echt meetellen is veel rijker en warmer," zegt Viviane Sorée namens de vrijwilligers van Onafhankelijk Leven.

Thema dit jaar: Jeugd

ENIL, het Europese netwerk van mensen en organisaties voor zelfstandig leven, wijdt deze editie aan het thema Jeugd, niet toevallig in het Europees Jaar van de Jeugd. Op die manier wil ENIL het licht laten schijnen op het belang van de Europese jeugd om een betere toekomst op te bouwen: groener, inclusiever en digitaal. Het is een kans om het belang te benadrukken van het betrekken van jongeren bij activiteiten in heel Europa.  

ENIL is van plan om online activiteiten te organiseren met het Youth Network, gerelateerd aan de toekomst van de beweging en de zichtbaarheid van jeugdactiviteiten. Ze moedigen jonge activisten aan om deel te nemen aan de Independent Living Day van dit jaar. 

Meer weten over Independent Living Day? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van ENIL: www.enil.eu.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord