Advieslijn 03 808 22 99

Rollend op avontuur: Neeltjes ultieme reistips

Geschreven op ma 26 juni, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Getuigenis

Rollend op avontuur: Neeltjes ultieme reistips

Met de zomer in aantocht is het tijd om te genieten van het prachtige weer en de wereld te verkennen. Maar hoe doe je dat als je in een rolstoel zit?

Voor veel rollers levert reizen extra stress op. Gelukkig is Nele De Meulenaere (41) er om jou tips te geven. Nele heeft zelf een spierziekte en zit in een elektrische rolstoel. Ze heeft ook continu beademing nodig. Toch gaat Nele vaak op reis. En ze helpt jou graag om ook ontspannen op avontuur te gaan.

Dus pak je koffers, zet je rolstoel in de hoogste versnelling en laat je inspireren door Nele.

Een goede voorbereiding is van onschatbare waarde

“Ik doe altijd een uitgebreid onderzoek voor ik vertrek. Zo kom ik niet onverwacht voor problemen te staan. Want vaak zijn mensen erg verbaasd als ik ergens toekom. Ik zit in een elektrische rolstoel en heb een tillift en veel spullen mee. Dat verwachten ze niet. Vaak verwachten ze een manuele rolstoel. Daarom leg ik op voorhand contact met het hotel of reisorganisatie. En ik vraag om foto’s zodat ik zélf kan beoordelen of iets toegankelijk genoeg is voor mij.”

Maar een toegankelijk hotel is niet het enige waaraan je moet denken als je in een rolstoel zit. “Ik zoek op voorhand ook vervoersmaatschappijen op en neem contact met hen op. Het kost veel werk, maar gelukkig heb ik er de tijd voor en is het de moeite waard om alles goed voor te bereiden. Als je bijvoorbeeld een persoonsvolgend budget (PVB) hebt, kun je van tevoren met de vervoersdienst een overeenkomst opstellen, zodat het vervoer ter plaatse met het budget kan worden betaald.”

Comfortabel cruisen

Een andere tip die Nele geeft, is om op cruise te gaan. Nele geeft toe dat ze vroeger een vertekend beeld had van cruises, maar dat ze dat compleet heeft moeten bijstellen.

“Het is echt de meest comfortabele manier van reizen. Het is super functioneel en er zijn goede aanpassingen. Iedere ochtend word ik op een andere plaats wakker. Ik moet me ook geen zorgen maken om oneindig veel hotels en restaurants op te zoeken, want die faciliteiten zijn gewoon aan boord. Je kan door op cruise te gaan erg veel zien, zonder daar veel voor te hoeven doen.”

Dat wil jammer genoeg niet zeggen dat Nele helemaal geen voorbereidingen moet treffen. “Het schip zelf biedt excursies aan, maar die zijn helaas nooit toegankelijk. Dus ik regel mijn excursies zelf en ik regel die goed op voorhand. Zo zoek ik eerst de adressen van alle stopplaatsen op. Daarna raadpleeg ik Google Maps. Daarna ga ik op zoek naar toegankelijke privé excursies vanaf de locatie van die stopplaats. En op voorhand communiceer ik goed met de reisgids.”

Neeltjes huisje

Tijdens de lockdown kon er niet gereisd worden. Fervent reiziger Nele vond een waardevol zilveren randje: de gelegenheid om haar extra tijd te wijden aan een lang gekoesterd project. Als roller weet ze hoe moeilijk het is om een toegankelijk vakantiehuisje te vinden. Zéker als je graag logeert op een plekje dat ook nog wat charme uitstraalt. Daarom ging ze, samen met haar ouders, op zoek naar een geknipte bungalow voor mensen in een elektrische rolstoel. Dat vonden ze in het Limburgse Lanaken en ze doopten het ‘Neeltjes Huisje’. Het is volledig aangepast, maar de aanpassingen zijn subtiel aanwezig. Zo kan iedereen ervan genieten. 

“Ieder jaar telt dubbel”

Nele heeft duidelijk een ondernemend karakter. Dat komt volgens haar omdat haar aandoening haar levensverwachting beïnvloedt. “Ieder jaar telt dubbel, want ik leef minder lang, dus ik wil zoveel mogelijk doen nu het nog kan.

Aan andere mensen in dezelfde situatie geeft ze de tip om er gewoon voor te gaan. “Als andere mensen met een handicap willen reizen maar nog veel vragen hebben, mogen ze mij altijd contacteren. Je kan mijn avonturen ook volgen via de Facebookpagina Neeltjes leven op wieltjes.”
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord