Werkt je assistent via een sociaal secretariaat? Dan is het belangrijk dat hij de verlof- en feestdagen opneemt voor het einde van het jaar. En noteer deze dagen ook zeker op de loonfiche van je assistent.
Recht op verlof- en feestdagen
Net zoals andere werknemers, heeft je assistent jaarlijks recht op verlof- en feestdagen. De datums van de feestdagen liggen voornamelijk vast:
- Nieuwjaarsdag (1 januari)
- Paasmaandag (veranderlijke datum)
- Dag van de Arbeid (1 mei)
- O.L.H. Hemelvaart (zesde donderdag na Pasen)
- Pinkstermaandag (zevende maandag na Pasen)
- Nationale feestdag (21 juli)
- O.L.V. Hemelvaart (15 augustus)
- Allerheiligen (1 november)
- Wapenstilstand (11 november)
- Kerstmis (25 december)
Hoeveel dagen?
Een voltijdse assistent heeft sowieso recht om 10 feestdagen per jaar op te nemen. Bij een deeltijdse assistent hangt dit af van het werkrooster waarin de assistent werkt.
Verlofdagen zitten anders in elkaar. Hierbij hangt het aantal dagen af van hoe de assistent vorig jaar gewerkt heeft en hoeveel uur per week hij nu werkt.
Feestdagen (behalve vervangingsfeestdagen) liggen meestal vast, maar verlofdagen plant de assistent in samenspraak met jou in.
Wil je weten op hoeveel verlof- en feestdagen je assistent recht heeft? Contacteer dan zeker je sociaal secretariaat.
Op de loonfiche
Het is dus belangrijk dat de assistent deze dagen ook echt opneemt. Daarnaast is het ook van belang dat deze dagen op de loonfiche staan.
Wanneer je maandelijks de gepresteerde uren doorgeeft aan het sociaal secretariaat, geef je ook door wanneer de assistent verlof- en feestdagen opneemt. Als de assistent zijn feest- en verlofdagen niet opneemt voor het einde van het jaar, dan is hij ze kwijt.
Twijfel je of dit bij jouw assistent in orde is? Bespreek de situatie dan zeker eens met je sociaal secretariaat.
Lees ook zeker eens onze tips over hoe je de verlofperiode van je assistent overbrugt.
Heb je nog vragen? Contacteer dan zeker de advieslijn.