Advieslijn 03 808 22 99

Regering maakt geld vrij om budgetdalingen recht te zetten

Geschreven op do 18 januari, 2024 door Lore Van Welden in de categorie Opinie

Regering maakt geld vrij om budgetdalingen recht te zetten

De Vlaamse regering maakt ongeveer 12 miljoen euro vrij om de PVB-budgetdalingen naar aanleiding van de zogenaamde actualisering recht te zetten. Hiermee wil de regering tegemoet komen aan de recente beslissing van de Raad van State. Die oordeelde dat de actualisering in strijd is met de Grondwet. Minister van Welzijn Hilde Crevits belooft ook om geen geld terug te vragen van mensen die hun PVB zagen stijgen. In de toekomst mogen zij hun huidig budget behouden.

In 2020 lanceerde de overheid een nieuwe methodiek om de zorgzwaarte en het persoonsvolgend budget (PVB) van mensen met een handicap te bepalen. Mensen die echter voordien de oude methodiek doorliepen, werden louter op papier verschoven van de ene naar de andere budgetcategorie zonder vernieuwde inschaling. Van gelijkberechtiging was geen sprake. Bij een meerderheid van de betrokkenen leidde dit tot een lager PVB dan hen beloofd was. De Raad van State oordeelde op 8 januari dat dit in strijd is met de Grondwet.

“Drie jaar geleden waarschuwde Onafhankelijk Leven de Vlaamse regering al dat de actualisering van de PVB-budgetten voor heel wat mensen een schending van hun recht op ondersteuning is. Ook minister Crevits erkent nu eindelijk dat deze mensen onrecht is aangedaan. We zijn tevreden dat er stappen gezet worden om het vonnis van de Raad van State uit te voeren,” zegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven.  

De Vlaamse regering belooft om een 12 miljoen euro vrij te maken. Minister Crevits zegt dat de 700 mensen die hun PVB door de actualisering zagen stijgen, hun huidig budget mogen behouden en geen geld moeten teruggeven. De 2.200 mensen die hun budget zagen dalen, zullen binnenkort hun oorspronkelijk beloofde hoger PVB krijgen. De overheid zoekt nog uit hoe ze budgetdalingen uit het verleden met terugwerkende kracht kan vergoeden. De komende weken zou er duidelijkheid komen.

“Het is belangrijk dat de overheid snel contact opneemt met de betrokken budgethouders om hen in detail uit te leggen wat er staat te gebeuren en wanneer. De overheid moet onmiddellijk het onrecht rechtzetten dat ze veroorzaakt heeft,” besluit Dave Ceule. 

Wat met correctiefase 2 en deelbudgetten?

De uitspraak van de Raad van State gaat enkel over mensen die door de actualisering van de budgetcategorieën een lager (of hoger) PVB kregen dan wat er oorspronkelijk beloofd was in hun toewijzingsbrief. Mensen die een lager budget kregen door correctiefase 2 (CF2) vallen hier niet onder. De deelbudgetten op zich worden ook niet vernietigd door de Raad van State en blijven helaas overeind zonder perspectief. Veel mensen die een deelbudget kregen, zijn trouwens ook getroffen door de actualisering. Ze zagen hun deelbudget dus dalen of stijgen.

Vragen? Contacteer de advieslijn

Heb je vragen over de actualisering van de persoonsvolgende budgetten? Bel de advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of stuur een mailtje naar advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord