Advieslijn 03 808 22 99

PVF: Wie krijgt wat wanneer? En wat betekent het?

Geschreven op wo 17 augustus, 2016 door Xander Berbé in de categorie Advieslijn

PVF: Wie krijgt wat wanneer? En wat betekent het?

Het VAPH heeft de overgang naar Persoonsvolgende Financiering volop ingezet. Het gaat van PAB naar PVB, van wachtlijsten naar prioriteitengroepen en dan komt het BOB er nog bij. Maar omdat brieven niet altijd even eenvoudig opgesteld zijn en stapsgewijs verstuurd worden, kan het soms onduidelijk zijn wie wat wanneer krijgt en wat de verandering inhoudt. Daarom zetten we graag eens op een rijtje wat we nu al weten.

Het VAPH heeft de overgang naar Persoonsvolgende Financiering volop ingezet. Het gaat van PAB naar PVB, van wachtlijsten naar prioriteitengroepen en dan komt het BOB er nog bij. Maar omdat brieven niet altijd even eenvoudig opgesteld zijn en stapsgewijs verstuurd worden, kan het soms onduidelijk zijn wie wat wanneer krijgt en wat de verandering inhoudt. Daarom zetten we graag eens op een rijtje wat we nu al weten.

 

 

Wie wat wanneer?

1. Het BOB (=basisondersteuningsbudget), een vrij besteedbaar budget van 300 €/maand, als tussenoplossing in afwachting van een PVB.

Vanaf 1 september 2016 voor:

  • Meerderjarigen die zowel op 31 december 2014 als op 1 januari 2016  met een actieve vraag geregistreerd stonden  op de CRZ-wachtlijst.

Vanaf 1 januari 2017 voor:

  • minderjarigen met een handicap die een erkende aanvraag hebben voor jeugdhulp:

  - Ze waren op 30 juni 2015 geregistreerd bij de intersectorale toegangspoort voor   jeugdhulp
  - Of ze moeten een indicatiestellingsverslag hebben waaruit blijkt dat ze in    aanmerking komen voor een persoonlijk assistentiebudget voor minderjarigen

Vanaf 1 september 2017 voor:

  • Minderjarigen en jongvolwassenen (tot 25 jaar) waarbij de beperking is aangetoond door:

  - minstens 12 punten op de schaal voor bijkomende of verhoogde kinderbijslag tot 21 jaar

  - minstens 12 punten op de medisch-sociale schaal voor de integratietegemoetkoming tussen 21 en 25 jaar

De verdere toekomst van het BOB en wie het zal krijgen is nog onduidelijk.

Meer informatie en een verduidelijkend filmpje over het BOB vind je hier

Wie op de CRZ-wachtlijst stond met een actieve vraag (voor een PAB of ondersteuning door een voorziening) werd ingedeeld in één van drie prioriteitengroepen en kreeg daar onlangs een brief over. Prioriteitengroep 1 is voor het VAPH de meest dringende, prioriteitengroep 3 de minst dringende. Wie hierbij wanneer een PVB zal krijgen is nog niet geweten.

Meer informatie over de wachtlijsten en prioriteitengroepen vind je hier.

2. Het PVB (=persoonsvolgend budget), de opvolger van het PAB: een gepersonaliseerd jaarlijks bedrag dat personen met een beperking in staat stelt zorg en ondersteuning in te kopen en/of zelf te organiseren.

Vanaf 1 januari 2017:

  • Meerderjarigen die nu al gebruik maken van een PAB of PGB.
  • Gebruikers van een FAM-voorziening (Tehuis, Dagcentrum, Dienst Begeleid Wonen,   Dienst Zelfstandig Wonen,...)

Ten vroegste vanaf 2018:

  • Geleidelijke invoering voor minderjarigen.

Wat houdt die verandering van PAB naar PVB nu in?

De grootste verandering met de overgang naar het PVB is dat er meer mogelijkheden zullen zijn. Je zal het budget cash kunnen gebruiken (zoals PAB- en PGB-budgethouders nu al doen), als voucher (dan gaat het geld rechtstreeks naar de voorziening) of in een combinatie van die twee.

Voor mensen die reeds een PAB hebben en het op dezelfde manier willen blijven gebruiken, zal er niet heel veel veranderen. Je kiest dan voor cash en organiseert de assistentie zoals je het zelf wil.  De richtlijnen van het PVB zijn nog niet volledig vastgelegd. Wel weten we dat het systeem van de indirecte kosten zal verdwijnen. In de plaats komt een vrij besteedbaar budget (gedaan dus met het bijhouden van bewijsjes). Ook het systeem van werkkapitaal-restkapitaal zal anders georganiseerd worden. Meer informatie over nieuwe richtlijnen volgt ongetwijfeld nog.

Voor wie binnenkort een PVB zal krijgen omdat hij of zij gebruik maakt van een VAPH-voorziening creëert het budget meer mogelijkheden. Wie wil dat er niets verandert, kiest voor voucher en laat het VAPH de voorziening rechtstreeks uitbetalen. Daarnaast zal er de mogelijkheid zijn voor een combinatie van cash en voucher. Afhankelijk van de grootte van het budget en de vraagprijs van de voorziening kan je dus een deel van het budget gebruiken voor ondersteuning van een voorziening, en het andere deel bijvoorbeeld voor persoonlijke assistentie, voor aangepast vervoer, voor thuishulp,... Ook wie volledig zijn ondersteuning in eigen handen wil nemen, zal daartoe de mogelijkheid hebben.

Het PVB betekent dus meer keuzevrijheid. In het najaar zullen de mensen die in januari 2017 kunnen starten met hun PVB een brief krijgen van het VAPH waarin de budgethoogte vermeld zal staan. Op dat moment kan het dus interessant zijn om uit te zoeken wat er binnen de mogelijkheden ligt van dat toegewezen budget.

Nog vragen? Bel of mail ons.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Voor meer informatie kan je altijd bellen of mailen naar de Advieslijn van Onafhankelijk Leven vzw via 09 395 55 10 of advies@onafhankelijkleven.be. De Advieslijn is een gratis service met adviseurs die je vragen over PAB, PGB en/of PVB snel en duidelijk beantwoorden.

Meer informatie op:
www.onafhankelijkleven.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord