Advieslijn 03 808 22 99

PVF - Vrije keuze voor persoon met handicap moet centraal staan

Geschreven op ma 9 februari, 2015 door Koenraad Depauw in de categorie Nieuws

PVF - Vrije keuze voor persoon met handicap moet centraal  staan

Zopas maakte minister Vandeurzen bekend hoe hij de komende jaren 330 miljoen EURO investeert in de ondersteuning van mensen met een handicap. Opvallend daarbij is dat mensen die geen gespecialiseerde ondersteuning genieten 300 EURO per maand zullen krijgen om hun basisondersteuning te organiseren. 75 miljoen EURO zal het BOB kosten.

Onafhankelijk Leven vzw onderstreept de nood aan vrije keuze van ondersteuning

Zopas maakte minister Vandeurzen bekend hoe hij de komende jaren 330 miljoen EURO investeert in de ondersteuning van mensen met een handicap. Opvallend daarbij is dat mensen die geen gespecialiseerde ondersteuning genieten 300 EURO per maand zullen krijgen om hun basisondersteuning te organiseren. 75 miljoen EURO zal het BOB kosten.

Onafhankelijk Leven vzw steunde de systeemverandering kritisch waarbij werd gewerkt met een Trap 1 en een Trap 2. Daarbij stelden we dat we 500 € per maand voor trap 1 een bedrag vinden dat echt een verschil kan maken. Tegelijkertijd hadden we gehoopt dat het BOB gefinancierd zou worden uit de extra inning voor de Vlaamse zorgverzekering. Dat lijkt vandaag niet zo te gebeuren. Dat wil zeggen dat er nog steeds onvoldoende budget is om aan de situatie van de wachtlijsten tegemoet te komen. Onafhankelijk Leven  vzw uitte deze bekommernis al eerder. 

Belangrijker echter vinden we het belang te onderstrepen van de nood aan vrije keuze van ondersteuning. Het PVF-decreet is er gekomen na jaren van strijd van mensen met een handicap, een strijd voor zelfbeschikking en keuzevrijheid. Mensen met een handicap willen niet automatisch meer worden doorverwezen naar een instelling voor personen met een handicap. Maar mensen met een handicap willen echter ook niet voortdurend gestimuleerd worden om beroep te doen op thuiszorgdiensten. Een groot probleem met deze diensten is immers dat je zelf niet kan bepalen wie in je huis komt, wanneer die komt en voor welke taken.

Onafhankelijk Leven vzw is voorstander van de door Vandeurzen voorgestelde systeemverandering. Toch zijn we bezorgd dat in de uitvoering van het PVF-decreet mensen hun keuzevrijheid beperkt zou worden door hen richting thuiszorgdiensten te sturen. Dat zou in de hand kunnen worden gewerkt door het BOB. Ook in het ondersteuningsplan bij trap 2 wordt cruciaal of mensen zelf kunnen kiezen voor thuiszorgdiensten of niet.

Met 330 miljoen EURO en een systeemverandering schieten we al een heel eind op in de richting van een oplossing van de wachtlijsten. Toch wijzen we er op dat het einde nog niet in zicht is. Naast de huidige investering zal nog minstens 300  miljoen € nodig zijn om alle mensen met een handicap op de wachtlijst een kwalitatief leven te geven. Hopelijk moeten we daarvoor niet wachten tot de volgende Vlaamse verkiezingen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord