Advieslijn 03 808 22 99

PVF: Geen garantie op behouden van ondersteuning die je vandaag krijgt

Geschreven op ma 20 februari, 2017 door Koenraad Depauw in de categorie Nieuws

PVF: Geen garantie op behouden van ondersteuning die je vandaag krijgt

Op 6 januari 2017 kregen 33000 mensen met een beperking een brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Het grootste deel van hen krijgt vanaf dan een persoonsvolgend budget (PVB).

De eerste belangrijke vraag van deze brief: “Wenst u de ondersteuning te behouden zoals u die vandaag krijgt? Wees gerust, dat kan. Uw ondersteuning loopt gewoon verder.” Dat antwoord blijkt vandaag niet te kloppen.

Mensen maken zich zorgen

Deze boodschap van de overheid is logisch. Bij de overgang naar persoonsvolgende financiering is er geen enkele voorziening die minder middelen ontvangt. Dus moet continueren van de huidige ondersteuning mogelijk zijn.

Toch namen honderden van deze kersverse budgethouders contact op met Onafhankelijk Leven vzw. Zij zijn allen gebruikers van voorzieningen en maken zich zorgen. Want de boodschap die zij van hun voorziening krijgen, gaat in tegen de belofte dat iedereen zijn ondersteuning kan behouden. Een greep uit de gesprekken:

Geschrokken dat de dagprijs plots dubbel zo hoog is

M. maakt gebruik van een dienst zelfstandig wonen. Hij heeft één van de hoogste budgetten en heeft veel assistentie nodig. De dienst schroeft  haar permanent assistentieteam terug van 2 naar 1 persoon waardoor M. langer  wacht op ondersteuning.

W. had een convenant en nu een PVB. Hetzelfde budget als vroeger,  maar een deeltje daarvan gaat nu rechtstreeks naar de voorziening. Toch moet W. dezelfde prijs per dag  betalen ondanks dat een deel van het budget al naar de voorziening gaat. Hierdoor kan W jaarlijks maar 28 dagen meer betalen,  8 minder dan vroeger.

Z. had een PAB en maakte daarnaast gebruik van kortopvang. Op 1 januari sloeg de dienst haar prijs op van 133 euro naar 182 euro. Ook de woon – en leefkosten worden plots heel wat duurder.

C. maakt als verlengd minderjarige gebruik van woonondersteuning. . Haar ouders waren erg geschrokken toen de voorziening meedeelde dat de dagprijs vanaf nu dubbel zo hoog is.

F. had vroeger een overeenkomst van onbepaalde duur met de voorziening. De voorziening wil hem nu nog enkel een contract voor één jaar geven “omdat hij zo laag is ingeschaald”.

Onafhankelijk Leven vzw stelt vast dat een klein deel van de voorzieningen en diensten in onderhandeling gaan met cliënten die hier niet om vragen, prijzen optrekken, dienstverlening afbouwen of de houdbaarheid van de huidige service op langere termijn in vraag stellen.

Geen nieuw contract tekenen als je je ondersteuning wil continueren

De omschakeling naar persoonsvolgende financiering is een enorme operatie. En dit brengt onduidelijkheden met zich mee. Elke week verandert er ook wel iets. Ook voor ons is dat niet fijn. Een goed advies van gisteren is vaak geen goed advies meer vandaag.

Alle huidige gebruikers van voorzieningen en diensten moeten volgens de wet voor 1 april 2017 een nieuwe overeenkomst hebben met hun voorziening.

Onafhankelijk Leven vzw raadt iedereen die zijn ondersteuning niet wil wijzigen aan voorlopig geen nieuwe overeenkomst te tekenen met de voorziening, en dus de afspraken in de oude overeenkomst verder te zetten.

Onafhankelijk Leven vzw en het VAPH hebben aan de Vlaamse regering gevraagd de datum van 1 april 2017 in de wet aan te passen aan 1 januari 2018.

Aan voorzieningen vraagt Onafhankelijk Leven vzw niet in onderhandeling te gaan voor een aanpassing van hun ondersteuning wanneer de gebruiker hier geen vragende partij voor is. Indien er toch een nieuwe overeenkomst getekend wordt vragen we dat de persoon ondersteuning krijgt aan dezelfde prijs, hoeveelheid, intensiteit en volgens dezelfde financiële afspraken, voor onbepaalde duur.  De gebruiker kreeg een puntenwaarde die het VAPH aan de voorziening meedeelde die instaat voor die ondersteuning.

Wel een nieuw contract aangaan als je je ondersteuning wil aanpassen.

Gebruikers die hun ondersteuning willen veranderen dienen wél een nieuwe overeenkomst aan te gaan. Gebruik daarvoor de PVB-overeenkomst. Een aantal voorbeelden van het aanpassen van je ondersteuning:
• Je wil het vrij besteedbaar bedrag opvragen
• Je wil 1 dag per week gebruik maken van een persoonlijke assistent
• Je wil dat de medewerker van begeleid wonen niet elke 2 weken langskomt, maar nog slechts elke maand.
• Je wil verhuizen naar een andere dienst.

Hierdoor vervalt echter het recht op het behouden van de ondersteuning die je nu krijgt. Hou hier zeker rekening mee.

Download hieronder een modelovereenkomst.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord