Advieslijn 03 808 22 99

PVB behouden in rusthuis

Geschreven op vr 4 mei, 2018 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

PVB behouden in rusthuis

Met de invoering van de persoonsvolgende financiering (PVB) werd begin 2017 de financiering van personen met zorgnoden meer vraaggestuurd gemaakt. Of het persoonsvolgend budget (PVB), de tweede trap van de persoonsvolgende financiering, ook mogelijkheden biedt bij een opname in een rusthuis kan je in onderstaand artikel lezen.

Persoonsvolgend budget

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget dat iemand met een beperking uit Vlaanderen kan krijgen om de ondersteuning, zorg en persoonlijke assistentie zelf te organiseren. Dit budget kadert in de persoonsvolgende financiering (PVF). Sinds 1 januari 2017 worden voorzieningen voor mensen met een beperking daarom niet meer gesubsidieerd.

 

Woonzorgcentrum

Niet-gesubsidieerd

Personen met een handicap die een persoonsvolgend budget hebben, kunnen dit budget verder gebruiken als ze opgenomen worden in een rusthuisEen uitgewerkte regelgeving is er echter (nog) niet.

Het is vandaag mogelijk om de kosten voor de zorg en ondersteuning (zorggebonden kosten)  met het PVB te betalen in een niet-gesubsidieerd rusthuis. Ook de zorg in een kamer waarvoor het (gesubsidieerd) rusthuis geen subsidies ontvangt van een andere overheidsinstantie kan betaald worden met het PVB. Het gaat hierbij om maximaal 15 bedden die kunnen vrijgehouden worden door het woonzorgcentrum.

De woon-en leefkosten (zoals de huur van de kamer, de maaltijden, doktersbezoeken, de bijdrage voor verbruik van elektriciteit, gas, …) moeten met eigen middelen betaald worden.  Hiervoor mag het PVB niet gebruikt worden.

Het PVB kan in deze situatie behouden blijven. Met wat er eventueel overblijft van het budget na betaling van de kosten voor de ondersteuning in het rusthuis, kan het budget gebruikt worden voor andere vormen van assistentie (vb facturen van een taxi of mindermobielencentrale voor vervoer, assistentie in loondienst of vrijwilligers).

Gesubsidieerd

In een gesubsidieerd rusthuis is het niet mogelijk om de kosten voor zorg en ondersteuning te betalen met het PVB. Andere kosten voor de ondersteuning, andere vormen van assistentie buiten het rusthuis, kunnen wel betaald worden met het PVB. Ook in dit geval kan het PVB dus behouden worden.

 

Kortverblijf

De bepalingen die gelden voor het woonzorgcentrum, zoals hierboven beschreven, zijn ook van toepassing voor kortverblijven. In een kortverblijf dat verbonden is aan een rusthuis dat niet gesubsidieerd wordt, kunnen de kosten voor de zorg betaald worden met het PVBIn een kortverblijf verbonden aan een gesubsidieerd rusthuis kan dit niet.

De woon- en leefkosten kunnen nooit betaald worden met het PVB.

Downloads

Algemene infofiche rond gebruik PVB en Onafhankelijk Leven

In deze infofiche lees je een overzicht van wat PVB is, wat je ermee kan doen en wat niet, welke soorten contracten er mogelijk zijn en hoe wij als bijstandsorganisatie jou daarbij kunnen helpen.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord