Advieslijn 03 808 22 99

PVB: aanpassing vrij besteedbaar deel

Geschreven op ma 4 januari, 2021 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

PVB: aanpassing vrij besteedbaar deel

Het VAPH heeft de manier veranderd waarop je vrij besteedbaar deel berekend wordt. Voor een groep budgethouders zal dat vrij besteedbaar deel vanaf 2020 verhogen naar 3600 euro. We leggen je uit wat er verandert.

Wat is het vrij besteedbaar budget?

Heb jij een persoonsvolgend budget (PVB)? Dan mag je een deel van dat budget vrij besteden. Dat betekent dat je dus niet moet bewijzen aan welke zorg en ondersteuning je dat deel van je budget uitgeeft.

Het is bedoeld om extra kosten te betalen, gerelateerd aan je budget of de zorg die je krijgt. Zo kan je er de tickets of het eten van je assistent mee betalen als je een uitstap maakt. Of bureaumateriaal dat je nodig hebt voor het organiseren en bijhouden van je documenten.

Wat verandert er?

De hoogte van het vrij besteedbaar budget is niet meer afhankelijk van de budgetcategorie, wel van aantal zorggebonden punten.

  • Heb jij een budget met maximaal 34,810000 zorggebonden punten? Dan heb je recht op een vrij besteedbaar deel van 1.800 euro.
  • Heb jij een budget hoger dan 34,810000 zorggebonden punten? Dan heb je recht op een vrij besteedbaar deel van 3.600 euro.

Voor wie verandert de hoogte van het vrij besteedbaar budget?

  • Budgethouders die een aanvraag voor een PVB indienden vóór 17 maart 2020 met een jaarbudget tussen 34,810001 en 42,820789 zorggebonden punten (dat komt ongeveer overeen met een PVB van 30.000 euro tot 39.900 euro exclusief beheerskosten) hebben vanaf 2020 een vrij besteedbaar bedrag van 3.600 euro in plaats van 1.800 euro. Deze stijging zie je ook in het e-loket Mijnvaph.be 
  • Voor budgethouders met een terbeschikkingstelling op basis van een aanvraag vóór 17 maart 2020 en met een jaarbudget lager dan 34,810001 punten of hoger dan 42,820789 punten, verandert er niets.

Hoe kan je  het vrij besteedbaar deel opvragen?

Besteed jij het persoonsvolgend budget via voucher of via cash? In beide gevallen kan je een vrij besteedbaar deel van het budget opvragen bij het VAPH.

Vrij besteedbaar deel is geen extra budget 

Belangrijk om te weten: Je vrij besteedbaar bedrag is een deel van je totale budget, het komt er niet bovenop.

  • Als je je volledige budget nodig hebt om zorg in te kopen, vraag je dat dus beter niet op.
  • Je kan het dus ook niet opvragen als je budget volledig als een voucher naar een voorziening gaat.

Meer weten? Lees het volledige nieuwsbericht van het VAPH.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord