Advieslijn 03 808 22 99

Persoonsvolgend financiering voor minderjarigen: wat is het?

Geschreven op do 6 juni, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Assistentie

Persoonsvolgend financiering voor minderjarigen: wat is het?

De Vlaamse regering keurde een besluit goed die de eerste stap vormt naar een persoonsvolgende financiering (PVF) voor minderjarigen. Als alles goed gaat start het nieuwe systeem in juni 2020, maar wat houdt het precies in? 

Hoe werkt het nu?

Voor minderjarigen met een handicap die intensieve en langdurige zorg nodig hebben, zijn er momenteel twee opties. De eerste is er als ouder voor kiezen om je kind te laten ondersteunen door een multifunctioneel centrum (MFC). De tweede mogelijkheid is zelf zoveel mogelijk zorg voorzien met de hulp van je persoonlijke assistentiebudget (PAB).

Multifunctionele centra

Voorzieningen voor kinderen en jongeren met een handicap noemen we multifunctionele centra (MFC). Je kind kan er terecht voor zowel individuele begeleiding, als voor verblijf en dagopvang. In 2017 waren er 98 MFC’s in Vlaanderen. Ongeveer 11.500 kinderen en jongeren maakten toen gebruik van de voorzieningen.

MFC’s worden gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Met die subsidies wordt vooral het personeel betaald, maar afhankelijk van de situatie kunnen die kosten hoog oplopen. Soms tot 60.000 à 70.000 euro per jaar per kind, of zelfs nog hoger.

Ouders betalen dan ook zelf nog een dagelijkse bijdrage. Dat bedrag varieert van 5 tot 35 euro, dat hangt af van de soort ondersteuning die het MFC in kwestie biedt.

Persoonlijke assistentiebudget

Het PAB is een budget dat ouders krijgen van het VAPH om de assistentie voor hun kind te betalen. Elk jaar worden ze een budget tussen de 10.000 en 47.000 euro uitbetaald.

In 2017 werkten bijna 700 gezinnen met een PAB. Het ging dan meestal om families met kinderen die een zeer grote zorg- en ondersteuningsnood hebben.

Combinatie

Tegenwoordig kan je kiezen voor een (beperkte) combinatie van een PAB en dagopvang door een MFC. Je toegewezen budget wordt dan wel herberekend. Het is ook mogelijk om een kortverblijf in een MFC te betalen met je PAB.

De stap naar PVF

De stap naar persoonsvolgende financiering betekent dat de bovenstaande systemen veranderen of verdwijnen. Van enkele wijzigingen zijn we al zeker. Zo wordt het PAB een persoonsvolgend budget (PVB). Hoe hoog dat budget zal zijn, weten we nog niet. Het maximumbedrag in het nieuwe systeem ligt alleszins hoger dan 47.000 euro per jaar. Mensen die nu al een PAB hebben, zullen waarschijnlijk hetzelfde budget blijven ontvangen. Je krijgt wel nog steeds de keuze tussen de zorg voor je kind zelf organiseren, of hem/haar door een MFC te laten ondersteunen.

De MFC’s blijven dus bestaan, maar zullen minder afhangen van subsidies en meer van het geld dat ze uitbetaald krijgen. Kinderen die momenteel gebruik maken van een MFC en  geen PAB hebben, zullen ook een PVB krijgen. Daarmee kan je nieuwe keuzes maken: blijft mijn kind in de voorziening? Of haal ik hem/haar meer naar huis, met de hulp van persoonlijk assistentie?

Ga je voor zorg en ondersteuning door een MFC, dan krijg je daarvoor een voucher. Het is dan de overheid die geld stort aan het MFC om daarmee het personeel en de werking te betalen. Kies je ervoor je kind thuis te verzorgen, dan krijg je een cashbudget. Je ontvangt dus een bedrag waarmee je de kosten die je maakt zelf betaalt, zoals het loon van je persoonlijk assistent(e). 

Geleidelijke overgang

In juni volgend jaar voert de Vlaamse regering het nieuwe systeem in. Vanaf dan moet het mogelijk zijn een PVF aan te vragen. De overgang zal langzaamaan verlopen. Pas tegen 2024 moet iedereen die nu een PAB krijgt of gebruik maakt van een MFC, een PVB krijgen. Wie wil, kan al vroeger overstappen van een MFC naar een PVB. Je kiest zelf wat je met het toegewezen budget doet, behalve als je gebruik maakt van een MFC. Dan moet je de dagopvang of het verblijf met je PVF betalen. 

Veel werk voor de boeg

Bij de invoering van het nieuwe systeem voor meerderjarigen waren meer dan 15 wetten nodig om alles op de rails te krijgen. Bij de minderjarigen is er nu eindelijk een eerste stap gezet, maar er is nog heel wat voorbereiding nodig. Onafhankelijk Leven werkt daaraan mee. Wij willen dat het nieuwe systeem genoeg garanties biedt op meer keuzemogelijkheden én dat iedereen een gelijk budget krijgt, of je nu voor cashgeld of vouchers gaat. Niet te vergeten: dat je meer zelf kan beslissen wat je met jouw budget doet. 

Vragen?

Voorlopig is alles nog wat vaag, op dit moment hebben we niet meer info. We houden je zeker op de hoogte als allles wat duidelijker wordt. Zit je toch al met vragen? Neem dan contact met onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord