Advieslijn 03 808 22 99

Patrick, the karate kid uit Hidden City Leuven

Geschreven op ma 16 maart, 2015 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Patrick, the karate kid uit Hidden City Leuven

Patrick is  geboren en getogen in Leuven. Bij de geboorte stelden ze in het ziekenhuis een spierziekte vast. Hij kon nog lang stappen met behulp van krukken. Door een zware val is hij sinds 2010 rolstoelgebruiker. Als rolstoelgebruiker ondervindt hij hoe moeilijk het is om zich op straat te begeven. Stoepen die te smal zijn, fietsen en reclameborden die in de weg staan. Maar je merkt ook wel hoe weinig plaatsen toegankelijk zijn: winkels, restaurants, huizen van vrienden, noem maar op. Dat was een teken voor Patrick om er zelf iets aan te doen!

Patrick is  geboren en getogen in Leuven. Bij de geboorte stelden ze in het ziekenhuis een spierziekte vast. Hij kon nog lang stappen met behulp van krukken. Door een zware val is hij sinds 2010 rolstoelgebruiker. Als rolstoelgebruiker ondervindt hij hoe moeilijk het is om zich op straat te begeven. Stoepen die te smal zijn, fietsen en reclameborden die in de weg staan. Maar je merkt ook wel hoe weinig plaatsen toegankelijk zijn: winkels, restaurants, huizen van vrienden, noem maar op. Patrick besliste om er zelf iets aan te doen!

 

Na ettelijke vergaderingen met de adviesraad toegankelijkheid van de stad is er ondertussen al heel wat verbeterd.
Het stadhuis bijvoorbeeld. Vroeger zaten de stadsdiensten verspreid over drie of vier locaties in de stad in oude gebouwen die niet altijd toegankelijk waren. Nu is alles gecentraliseerd op één plaats in een toegankelijk nieuw gebouw. Geen drempels, geen hindernissen, automatische schuifdeuren om binnen te gaan. Bezoekers moeten zich aanmelden op één van de touchscreens in de hal en één van de schermen staat zelfs op een lagere hoogte voor rolstoelgebruikers. De adviesraad heeft er  ook mee voor  gezorgd dat de winkelstraten in Leuven goed toegankelijk zijn. De stoepen liggen er behoorlijk vlak bij en de niveauverschillen met de zijstraten zijn niet  onoverkomelijk. Leuven is een oude stad en nog heel wat pleinen en straten zijn ontoegankelijk maar we blijven in overleg en zien stap voor stap verbetering! Ook het project Hidden City zorgt voor een toegankelijk Leuven. Hidden City helpt handelszaken actief om hun panden toegankelijk te maken.

 

G Karate kampioen

Eerst en vooral, de “G” staat voor geïntegreerd Karate en daarmee wordt bedoeld dat iedereen kan deelnemen. Het is wel specifiek gericht op mensen met eender welke beperking, zowel fysiek als mentaal.
Patrick is een  kind van de jaren '80 en '90 en  opgegroeid tussen Bruce Lee, The Karate Kid, The Teenage Mutant Ninja Turtles enzovoort en  van kinds af geïnteresseerd in alles wat met gevechtskunst te maken had. Maar karate beoefenen vanuit de rolstoel leek onmogelijk en onbestaand. Tot hij  heel toevallig   informatie vond over G-Karate. In september 2014 is Filip Swennen, een karatetrainer uit het Leuvense gestart met lessen karate voor mensen met een beperking en ik besloot het te wagen. In Vlaanderen bestaat de G-Karate nu ondertussen een aantal jaren en zijn er toch wel een paar clubs. In elke provincie vind je tegenwoordig wel een club die G-Karate aanbiedt maar in Vlaams-Brabant bestond het nog niet.

Ondertussen heeft onze club ‘SF Dojo’ een 10-tal mensen die wekelijks komen trainen. En om aan te tonen dat iedereen kan deelnemen: er zijn 2 rolstoelgebruikers, 2 jongens met autisme, 2 personen die revalideren van een hersenletsel, 2 personen met Cerebral Palsy ....

Karate carrière?

Het Belgische Kampioenschap was Patricks eerste officiële wedstrijd. De bedoeling was om gewoon deel te nemen en bekijken hoe zo'n wedstrijd verloopt en wat belangrijk is. Zo konden  ze zich voorbereiden op de volgende wedstrijden. Maar tot hun grote verbazing  waren ze de beste in de categorie elektrische rolstoel.
De volgende belangrijke wedstrijd is trouwens het Europees Kampioenschap dat doorgaat in Lommel, op zondag 4 mei 2015.
Patricks  ultieme doel is om de zwarte gordel te behalen. Door  examens kunnen  hogere gordels behaald worden. Zo is Patrick onlangs voor de gele gordel geslaagd.

Anekdote

De grappigste dingen die hij meemaakt is met zijn  hond Duplo. Duplo is zijn assistentiehond en gaat overal met hem  mee. Zo neemt hij hem ook mee op de karate-trainingen. “De eerste maal dat hij mij karate zag doen keek hij toch maar raar op en het duurde niet lang vooraleer hij recht sprong en mij kwam helpen. Iedereen dacht dat hij me kwam verdedigen maar hij kwam tussen ons in staan, legde zich op zijn rug en begon te kwispelen en te spelen. Hij dacht gewoon dat wij aan het spelen waren en wou meedoen.”

 

Levenslang leren

Patrick studeerde af als  bedrijfsvertaler-tolk en volgde een  Erasmus uitwisselingsprogramma in Finland waar hij het  HEDAM diploma behaalde (Higher European Diploma for Administrative Management). Hij deed  veel ervaring op bij een verzekeringsmaatschappij en als teamcoach bij een groot telecommunicatiebedrijf. Momenteel studeert Patrick  Italiaans aan het Centrum voor Levende Talen in Leuven.

Werk, hobby's, dromen,…

 

Genieten van het leven en er het maximum uit halen! Als hij er een favoriet zou mogen uitkiezen dan gaat hij het liefste op stap met Mireille, zijn vriendin, en hun hondjes. Mireille heeft 2 golden retrievers. We  maken graag grote wandelingen, gaan graag op reis en nemen zo vaak mogelijk onze honden mee. Zo zijn we vorige zomer op watersportvakantie geweest naar Nederland.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord