Advieslijn 03 808 22 99

PAB: vanaf 2018 zijn er wijzigingen in het werkkapitaal

Geschreven op ma 18 december, 2017 door Annelies Baert in de categorie Assistentie

PAB: vanaf 2018 zijn er wijzigingen in het werkkapitaal

Vanaf 1/1/2018 is er een wijziging in de terugbetaling van de kosten door het VAPH, dit door wijzigingen in het werkkapitaal. Het is niet langer een deel van je budget. Het 'nieuwe' werkkapitaal komt als buffer bovenop je budget. Het wijzigt niets aan je budget of de manier waarop je kosten betaald. Maar er zijn wel een aantal aandachtspunten.

 

Voor budgethouders met een PAB is er een belangrijke verandering!

Vanaf 1/1/2018 verandert de werking van het werkkapitaal. Dit heeft geen invloed op de hoogte van je budget. Je werkkapitaal blijft ook nog steeds 5/12 van je jaarbudget. Je kan op dezelfde manier kosten blijven indienen bij het VAPH en je krijgt ook de kosten nog steeds terugbetaald op je PAB rekening.

 

Wat verandert er specifiek?

Het 'nieuwe' werkkapitaal is niet langer een deel van je budget maar het komt er bovenop. Je zal dus je werkkapitaal op je rekening krijgen zonder dat dit wordt afgetrokken van je jaarbudget. 
Je mag het echter niet zien als extra geld om te besteden. Het is een buffer om de kosten te kunnen betalen voordat je je kostenstaten hebt ingediend. Het wordt telkens aangezuiverd tot opnieuw 5/12 van je jaarbudget als je kostenstaten hebt ingediend.  

Eind 2018, als je budget is opgebruikt, moet het werkkapitaal nog op je rekening staan want het is geen deel van je budget. Als je ooit zou stoppen met je PAB budget moet je dit werkkapitaal dan ook teruggeven aan het VAPH.

 

Wat gebeurt er met de 'bedragen in wacht'?

De bedragen in wacht van 2017 worden vanaf nu eind december gestort in plaats van begin januari 2018. Ze vormen de basis van het 'nieuwe' werkkapitaal in 2018. Daarna vervalt het principe van de opbouw van 'bedragen in wacht'.

 Hier vind je meer info over hoe werkkapitaal en 'bedragen in wacht' op dit moment werken. 

 

Let op!

Als je werkt met het portaal van het VAPH, www.mijnvaph.be,  zie je naast ‘nog beschikbaar saldo’ je budget staan dat je nog kan gebruiken om facturen te betalen. Dit budget mag op het einde van het jaar op nul staan.
Het 'nieuwe' werkkapitaal moet eind 2018 wel nog op je PAB-rekening staan.
De hoogte, van je 'nieuwe' werkkapitaal, 5/12 van je jaarbudget, zal zichtbaar zijn op het VAPH portaal: www.mijnvaph.be.
Het VAPH brengt je niet meer per brief op de hoogte van deze verandering.
Je kan het  lezen in hun digitale nieuwsbrief en op de website van het VAPH.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord