Advieslijn 03 808 22 99

Overeenkomsten worden gecontroleerd

Geschreven op vr 25 mei, 2018 door Elien Standaert in de categorie Nieuws

Overeenkomsten worden gecontroleerd

Voor de ondersteuning die je wenst te betalen met je persoonsvolgend budget, moet je een overeenkomst opmaken.

Het VAPH deelde aan alle vergunde zorgaanbieders (VZA) mee dat er met elke gebruiker een (nieuwe) overeenkomst moet gesloten worden over de inzet van het persoonsvolgend budget en de betaling van de financiële bijdrage of de woon- en leefkosten

Nieuwe overeenkomst

Nieuwe overeenkomsten blijven tot op heden soms uit omwille van de nieuwe bepalingen die in de nieuwe overeenkomsten verwacht worden. Keuzes moeten daarbij gemaakt worden over de aanrekening van kosten.


Steekproeven

Het VAPH gaf aan dat er daarom op korte termijn steekproeven op deze overeenkomsten zullen plaatsvinden.
Voor deze steekproven zal het VAPH enkele namen van gebruikers aan de voorziening geven van wie ze de overeenkomst moeten bezorgen voor controle. Er zal daarbij aandacht besteed worden aan de minimale bepalingen die in de overeenkomst opgenomen moeten zijn, transparantie van de prijzen, de zorggarantie, de verstaanbaarheid van de overeenkomst, de financiële bijdrage en de woon- en leefkosten.


Voorzieningen

De voorziening zullen ook een antwoord moeten formuleren op enkele vragen over de werking, mn. de aanrekening van de woon- en leefkosten, de nieuwe overeenkomsten en de aanwezigheid van een solidariteitsfonds.
Het VAPH richt zich hiervoor rechtstreeks tot de voorzieningen, de budgethouder zelf moet hiervoor niks doen.


Onafhankelijk Leven vzw

Onafhankelijk Leven vzw is zeer tevreden dat het VAPH dit initiatief neemt. Het zal een extra stimulans zijn voor de voorzieningen om voor degelijke overeenkomsten te zorgen en ook aanpassingen, verbeteringen in de manier van werken mogelijk maken. Dit kan enkel de ondersteuning voor jou als budgethouder verbeteren.


Problemen melden

Mocht je er als budgethouder niet in geslaagd zijn een nieuwe overeenkomst op te maken voor 1 april 2018 en dit op heden nog steeds niet gebeurde, dan vragen we je om de naam van je zorgverstrekker aan ons door te geven. Onafhankelijk Leven vzw houdt een lijst bij met deze gegevens om door te geven aan het VAPH op 31 mei 2018. Op die manier willen we het VAPH informeren over het verloop van de opmaak van de (nieuwe) overeenkomsten en beslissen of er aanpassingen dienen te gebeuren in de manier van werken.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord