Advieslijn 03 808 22 99

Open brief: is er plaats voor kwetsbare reizigers in de nieuwe dienstregeling van De Lijn?

Geschreven op do 28 maart, 2024 door Kurt Jacobs in de categorie Opinie

Open brief: is er plaats voor kwetsbare reizigers in de nieuwe dienstregeling van De Lijn?

Hoewel minister Peeters ambitieuze plannen heeft voor een efficiënter openbaar vervoer, merken we dat nog steeds kwetsbare mensen in de kou blijven staan sinds de nieuwe dienstverlening van de Lijn. Samen met heel veel andere organisaties schreven we een open brief aan Minister Peeters.

Bezorgdheid van veel organisaties

Personen die vroeger zelfstandig konden reizen ervaren nu problemen door het afschaffen van bepaalde buslijnen en haltes, het complex reserveringssysteem, de vele overstappen… 

Het al beperkte basisaanbod in landelijke gebieden isoleert mensen en brengt grote groepen mensen in de problemen. Het afschaffen van haltes bij strategische locaties, zoals maatwerkbedrijven en scholen, en de push richting meer overstappen, verhogen de ontoegankelijkheid en stress. 

Onze bezorgdheid wordt gedeeld door heel wat andere organisaties. Ook SOM, Alin, Dito, Fovig, Groep Maatwerk, Herwin, Kando, Sociare en het Vlaams Welzijnsverbond kregen gelijkaardige signalen. We bundelden de krachten en schreven samen een brief aan minister Peeters en de secretaris generaal van de Lijn om deze knelpunten aan te kaarten. 

Huidige vervoersplan bijsturen

Het decreet basisbereikbaarheid faalt als blijkt dat zoveel mensen uit de boot vallen. We vragen aan de minister om het huidige vervoersplan bij te sturen en adviseren om snel werk te maken van een toegankelijkheidstoets voor zowel het Hoppin systeem als de regionale mobiliteitsplannen. We reiken de minister de hand, want welzijnsorganisaties zijn  volgens ons de partners bij uitstek om hiaten te signaleren zodat ze aangepakt kunnen worden. En dat is nodig, want als we echt werk willen maken van een samenleving waar iedereen evenwaardig aan kan deelnemen, dan moeten we dringend de toegankelijkheid van ons openbaar vervoer aanpakken.

Lees hier de open brief aan De Lijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord