Advieslijn 03 808 22 99

Op zoek naar een assistent? Vind je perfecte match in 5 stappen

Geschreven op di 26 april, 2022 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Op zoek naar een assistent? Vind je perfecte match in 5 stappen

Ga je binnenkort op zoek naar een persoonlijke assistent en weet je niet goed waar te beginnen? Of staat je vacature al een tijdje online en krijg je weinig reactie? Coaches Jana en Jeroen gaven in een webinar heel wat praktische tips om van je zoektocht een succes te maken. 

Het webinar kan je nog herbekijken, maar we vatten hun belangrijkste tips hieronder even samen in 5 stappen.

Stap 1: Weet wie je bent en wat je wil

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Dat geldt ook als je op zoek gaat naar een persoonlijke assistent. Coach Jeroen licht toe: “Denk vooraf goed na over wat je nodig hebt en breng je verwachtingen in kaart. Wie ben je als persoon? Welke ondersteuning heb je nodig? Welke competenties en kwaliteiten moet je assistent hebben? De antwoorden op deze vragen vertellen je precies welke assistent je zoekt”.

Inspiratie nodig? Herbekijk de Zoom-sessie met ervaringsdeskundige Lizy. Of ga aan de slag met haar 4 gouden tips en handige checklist om een assistent te vinden die echt bij je past.

Stap 2: Stel een duidelijke vacature op

Kandidaten warm maken voor een job als je persoonlijke assistent? Dat doe je door een duidelijke vacature op te stellen. Coach Jeroen: “Een goede vacature geeft antwoord op twee vragen: Wat verwacht je van de assistent? En wat heb je de assistent te bieden? Wees daarbij concreet en maak je vacature persoonlijk. Zo vermijd je dat er kandidaten op je vacature reageren die niet beantwoorden aan je verwachtingen.”

Op de website van de VDAB vind je tips om een vacature op te stellen. Bekijk ook deze voorbeeldvacature. Of neem een kijkje op de platformen waar andere budgethouders hun vacature plaatsen.

Stap 3: Verspreid je vacature via verschillende kanalen

Hoe bereik je geschikte kandidaten? Coach Jana geeft als tip: “Verspreid je vacature via zo veel mogelijk verschillende kanalen. De vraag naar persoonlijke assistenten is jammer genoeg groter dan het aanbod. Door je vacature ruim te verspreiden, vergroot je je kansen.” 

Welke kanalen kan je gebruiken als budgethouder?

  • Laat aan familie, vrienden en kennissen weten dat je op zoek bent naar een assistent.
  • Plaats je vacature online op bijvoorbeeld Zorgwijs, VDAB en 11.11.11
  • Gebruik sociale media zoals de Facebook-groep pab-assistenten.
  • Neem contact op met scholen en verenigingen in je buurt.
  • Plaats je hulpvraag op een deeleconomieplatform zoals Helpper of Trixxo Exxtra
  • Schakel de hulp in van een interimkantoor.

Stap 4: Ga in gesprek met kandidaat-assistenten

Een kandidaat is geïnteresseerd in je vacature? Dan wil je natuurlijk weten of de kandidaat ook echt beantwoordt aan je verwachtingen. Coach Jana: “Ga eerst na of de assistent op papier matcht met je vereisten. Zoek je een assistent met een rijbewijs en heeft de kandidaat dat niet? Of woont de kandidaat aan de andere kant van het land? Dan zoek je beter verder.” 

Voldoet de kandidaat op papier aan je wensen? Dan is het tijd om elkaar beter te leren kennen in een sollicitatiegesprek. Op de website van de VDAB vind je tips voor een goed sollicitatiegesprek.

Stap 5: Bied je assistent een contract aan

Hoe weet je of je je ideale assistent hebt gevonden? Coach Jana: “Stel jezelf na het sollicitatiegesprek drie vragen: 

  1. Voel je een klik? 
  2. Voldoet de kandidaat aan je eisen en verwachtingen? 
  3. Gaat de kandidaat akkoord met je voorwaarden? 

Antwoord je drie keer ‘ja’? Dan heb je je assistent gevonden.” 

Coach Jeroen vult aan: “Het kan dat de kandidaat niet aan ál je verwachtingen voldoet. Dan moet je de kandidaat niet meteen de deur wijzen. Je kan meerdere assistenten aannemen voor verschillende taken. Het voordeel is dat je dan minder gemakkelijk zonder ondersteuning valt als een assistent ziek is of verlof heeft.”

Welk contract bied je je assistent best aan? Bekijk het webinar ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een overeenkomst met een assistent’. Of lees de belangrijkste tips na.

Nog vragen? 

Vragen? Advies nodig? Bel of mail de advieslijn. De advieslijn geeft antwoord op alle algemene vragen en is een gratis dienst voor onze leden. 

Heb je meer intensieve ondersteuning nodig? Je wil bijvoorbeeld hulp om een vacature op te stellen en te verspreiden? Dan helpt één van onze coaches je graag op weg.

Graag helemaal op de hoogte zijn?

Nog even wat vragen en antwoorden horen? Bekijk het webinar ‘Eerste hulp bij de zoektocht naar assistentie’.

Naar het webinar

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord