Advieslijn 03 808 22 99

Op welke coronamaatregelen heb je recht in 2021?

Geschreven op do 17 december, 2020 door Dave Ceule in de categorie Corona

Op welke coronamaatregelen heb je recht in 2021?

De Vlaamse Regering keurde een besluit goed waarin extra ondersteuning voor personen met een handicap in 2021 wordt geboden.

Heb je door de coronacrisis thuis extra ondersteuning nodig? Dan heb je dit jaar recht op een financiële compensatie van 25,5%. Daarvoor heeft Onafhankelijk Leven in 2020 met succes gestreden. We zijn dit blijven aankaarten, totdat we in september een regeling kregen die tot het einde van het jaar van kracht was. 

Bijkomende ondersteuning in 2021

De coronacrisis zal helaas niet voorbij zijn op het einde van dit jaar. Veel van onze leden vragen zich daarom af of ze ook in 2021 de nodige ondersteuning mogen we verwachten.

De Vlaamse Regering keurde een besluit goed om ook in 2021 bijkomende ondersteuning te voorzien voor extra zorg die personen met een handicap nodig hebben als gevolg van de coronamaatregelen.

Afspraken met voorzieningen

In het besluit van de Vlaamse regering staat dat wie gebruik maakt van een voorziening en extra ondersteuning nodig heeft door coronamaatregelen, daar niet voor moet bijbetalen. Deze extra zorg wordt als overmacht beschouwd. 

Als een voorziening geconfronteerd wordt met een stijgend aantal besmettingen bij zijn personeel of budgethouders en hierdoor zijn normale werking niet kan aanbieden, dan zal de voorziening jou in 2021 alternatieve ondersteuning moeten aanbieden. 

Een voorziening zal dan, samen met jou, bekijken wat de mogelijkheden zijn. Een goede dialoog is belangrijk en het uitgangspunt is dat niemand in de kou blijft staan.

Financiële compensatie voor extra ondersteuning thuis

In datzelfde besluit voorziet de Vlaamse Regering dat budgethouders hun budget ook in 2021 zullen kunnen overschrijden. Dit betekent dat er ook volgend jaar extra financiële ondersteuning komt voor wie bijvoorbeeld nood heeft aan bijkomende assistentie, praktische hulp of andere ondersteuning. In 2021 voorziet minister Beke voor de periode januari tot en met maart 2021 in de mogelijkheid om het jaarbudget met maximaal 25,5% te overschrijden. Dit wordt herbekeken als de crisis langer duurt.

Maatregelen tot eind 2021

Het besluit van de Vlaamse Regering biedt een houvast voor 2021. Hopelijk is de coronacrisis sneller voorbij! Vanuit Onafhankelijk Leven vinden we het positief dat dit besluit nu reeds werd goedgekeurd. We volgen dit uiteraard verder voor jou op.

De infonota van het VAPH kan je hier raadplegen. We werken aan een update van de meest gestelde vragen. Dit mag je begin januari verwachten.

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord